Advertentie
Advertentie

Regering beschermt economie

De federale regering is klaar met een grootscheeps actieplan om het 'wetenschappelijk en economisch potentieel' van ons land te beschermen. Dat vernam De Tijd en bevestigt de minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS).

(tijd) Het plan bepaalt welke economische bedreigingen de Staatsveiligheid moet aanpakken en welke overheidsdiensten daarbij moeten helpen.

In het actieplan zijn belangrijke knopen doorgehakt. De Staatsveiligheid zal niet enkel de belangen van '100 procent Belgische bedrijven' beschermen, maar ook van bedrijven met buitenlandse eigenaars die aan onze economie deelnemen. Bij de bescherming van Belgisch wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling (O&O) ziet de regering drie actieterreinen voor de Staatsveiligheid: alle O&O in de privésector, gesubsidieerde O&O en O&O met een economische exploitatie.

Opvallend is dat regering niet enkel spionage door privé-instellingen zoals detectivebureaus wil aanpakken, maar ook spionage door buitenlandse geheime diensten. De Staatsveiligheid moet de klus niet alleen klaren. 'In een eerste fase komt rond de Staatsveiligheid een netwerk met federale overheidsdiensten die nuttige informatie kunnen doorspelen', meldt het kabinet-Onkelinx. 'In een tweede fase komt er ook zo'n netwerk met de regionale overheidsdiensten. Economie en Wetenschap zijn immers niet enkel federale bevoegdheden.'

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud