Regering gaat door met Generatiepact

(tijd) - De regering-Verhofstadt gaat door met de uitvoering van het Generatiepact. Dat de christelijke vakbond ACV zich voegt bij het afwijzingsfront dat het socialistische ABVV eerder al opzette, brengt daar geen verandering in. Dat lieten socialistische en liberale regeringsbronnen gisteren weten. Toch is het duidelijk dat een hete herfst de regering in de problemen kan brengen.

'Met de sociale partners als het kan, zonder als het moet.' Dat was de afspraak tussen de liberalen en socialisten in de federale regering, nog voor de start van de marathononderhandelingen met de vakbonden en werkgevers over het loopbaaneinde en de sociale zekerheid. Officieel luidt het in regeringskringen dan ook dat niet wordt teruggekomen op het regeringsakkoord, zelfs niet nu de christelijke vakbondstop van het ACV wordt teruggefloten door zijn achterban en niet meer akkoord gaat met de eerder overeengekomen afspraken over het brugpensioen.

Tijdens de onderhandelingen was het al gauw duidelijk dat de socialistische vakbond ABVV zou afhaken. Er werd alles aan gedaan om de christelijke vakbond ACV aan boord te houden. Volgens liberale regeringskringen was de onderhandelingspositie van sp.a en PS volledig afgestemd op de eisenbundel van het ACV. Luc Cortebeeck, de voorzitter van het ACV, had dan ook gelijk toen hij in de 'oorlog' met het ABVV beweerde dat er meer binnen te halen was aan de onderhandelingstafel dan op straat. En het ACV haalde veel binnen, maar voor zijn achterban blijkbaar niet genoeg.

Vooral de campagne van het ABVV, dat 60 jaar de norm voor brugpensioen is geworden, liet de groene sjaaltjes niet onberoerd. De ACV-top deed er, onder meer in opvallende krantenadvertenties, alles aan om de wettelijke uitzondering - brugpensioen op 58 jaar - voor te stellen als de feitelijke norm. De nuances konden echter niet op tegen het zwart-witverhaal van het ABVV. Premier Guy Verhofstadt snelde in het weekend de ACV-top nog ter hulp. Hij beaamde dat nog veel mensen op 58 jaar met brugpensioen zullen kunnen gaan, maar het was te laat. De lofzang van de premier op het verantwoordelijkheidsgevoel van Cortebeeck deden de overtuigingskracht van de ACV-topman tegenover zijn achterban niet meteen goed.

Het ziet ernaar uit dat we afstevenen op een hete herfst, met christelijke en socialistische vakbondsacties. Daardoor zou het beeld van een opnieuw gelanceerde regering wel eens snel kunnen omslaan, zoals de politoloog Stefaan Fiers enkele dagen geleden al in deze krant opmerkte. Het wordt vooral uitkijken naar de houding van de socialisten in de regering.

Traditioneel is het voor de Parti Socialiste moeilijk in te gaan tegen de vakbondsachterban. Voorzitter Elio Di Rupo deed dat wel, toen de bonden eind vorig jaar het interprofessioneel akkoord verwierpen, maar dat was dan ook opmerkelijk. Twee keer na elkaar de achterban tegen de haren in strijken, lijkt zelfs voor de Parti Socialiste nieuwe stijl te veel van het goede. Zeker nu de PS in Wallonië achtervolgd wordt door het ene schandaal na het andere, zal men problemen in de eigen vakbondskringen willen vermijden.

Ook de Vlaamse socialisten zitten moeilijk. Na het vertrek van het boegbeeld Steve Stevaert zit de partij in een overgangsperiode. De relaties met het ABVV waren in jaren niet zo slecht. Het protest van ABVV-militanten aan de poorten van het congres in Hasselt, waar Johan Vande Lanotte zijn blijde intrede maakte als voorzitter, kwam hard aan. Op spandoeken en stickers stond te lezen: 'Sp.a, u laat ons in de steek. Wij keren u de rug toe.' Vande Lanotte beet terug: 'Wie de rug naar links keert, kijkt naar rechts.' Hij kondigde aan sp.a-troepen naar de fabriekspoorten te zullen sturen om het akkoord over het loopbaaneinde te verdedigen, zelfs als dat moet tegen ABVV-stakingsposten in.

Nu ook het ACV overstag dreigt te gaan, wordt het eenzaam voor de sp.a en de PS. Toch gaan liberale kringen er vanuit dat ook de socialisten zich houden aan de afspraak dat de hervormingen sowieso doorgaan. Dat is ook de boodschap van de nieuwe minister van Werk, Peter Van Velthoven (sp.a): 'De regering zal het generatiepact uitvoeren.' Daarbij wil hij wel verder overleggen met de sociale partners. De komende dagen ontmoet Van Velthoven de sociale partners apart. Er moet nog worden ingevuld wat precies een zwaar beroep is. Wie een zwaar beroep uitoefent, kan vroeger met brugpensioen gaan. Dat kan het Generatiepact nog serieus uithollen.

Terugkomen op het akkoord over het loopbaaneinde zou de paarse coalitie echter niet kunnen verteren, na het debacle met het koerierbedrijf DHL en Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Liberale regeringskringen zijn er voorlopig nog gerust op, vooral omdat de acties van het ACV beperkt lijken te blijven tot stoom aflaten. 'Let op de gradaties. Er is niet beslist tot een nationale staking, maar enkel tot werkonderbrekingen en een nationale betoging. Dat is blijkbaar het compromis dat intern bij het ACV bereikt is en noodzakelijk was.'

Toch beseffen ook de liberalen dat het gevaar om de hoek loert. Als stoom aflaten niet voldoende is, dreigt de zaak alsnog te escaleren. En dan kan de regering toch nog in de problemen komen. De algemene staking van het ABVV maakte duidelijk dat de ongerustheid aan de basis groot is. Cortebeeck mag er dan al alles aan doen om de zaken in de hand te houden - al is het maar om zijn eigen positie te vrijwaren - de druk vanuit de basis wordt beslissend. En het ABVV zal niet nalaten de ACV-militanten verder op te jagen. De toekomst blijft onzeker.

24023687

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud