Regering moet bijdragen aan dioxinefonds terugbetalen

(belga) - Omdat de regering vergat op tijd een wet bij de dioxinecrisis te stemmen, moet de Staat onmiddellijk de 167.262 euro terugbetalen die veevoederfabrikant NV Willem Spoormans uit Arendonk aan het dioxinefonds afdokte. Dat besliste de rechter in Turnhout.

Zo berichtten dinsdag de kranten van de VUM Groep.

Nog eens 160 andere veevoederbedrijven wachten nu met vertrouwen op een gelijkluidend arrest van het Brussels hof van beroep. In totaal vorderen ze 62,5 miljoen euro van de Belgische Staat. In eerste aanleg kregen deze bedrijven al gelijk.

Om de getroffen boeren tijdens de dioxinecrisis in 1999 snel te kunnen vergoeden, vaardigde de regering een KB uit dat bepaalde welke ondernemingen een solidariteitsbijdrage aan het dioxinefonds moesten leveren. Het KB moest binnen het half jaar door een wet worden bekrachtigd, maar dat gebeurde niet. Pas in 2001 besliste de overheid een nieuwe wet te maken en die met terugwerkende kracht toe te passen. De rechter in Turnhout vond dit niet kunnen. Hij besliste dat het vonnis onmiddellijk uitvoerbaar is, zodat beroep aantekenen de terugbetaling niet opschort.

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte luidt het dat men gaat bekijken wie moet terugbetalen: de federale overheid of de gewesten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud