Regering overweegt fiscale amnestie op naam

(tijd) - De federale regering overweegt Belgen die vorig jaar geen gebruik maakten van de fiscale amnestie of van de eenmalig bevrijdende aangifte (EBA) een tweede kans te geven. Dat schrijft De Tijd. Belastingzondaars zouden vanaf volgend jaar op individuele basis met de fiscale administratie een dading kunnen sluiten. Paars wil zo landgenoten overtuigen hun buitenlands kapitaal alsnog naar ons land terug te brengen.

Een van de maatregelen die volgend jaar geld zou kunnen opbrengen voor de schatkist en die zondag op tafel lag bij de begrotingsonderhandelingen was een nieuwe vorm van fiscale amnestie. De operatie bracht vorig jaar 500 miljoen euro aan boetes van belastingontduikers op. Via de EBA keerde bovendien 5,7 miljard euro spaargeld naar België terug. 'De fiscale amnestie is een uitstekende zaak geweest. Veel van de critici van vorig jaar horen we nu niet meer', zei vice-premier Patrick Dewael (VLD).

De federale minister van Begroting, Johan Vande lanotte (sp.a), benadrukte dat hij niet staat te springen voor een nieuwe operatie. Toch gaf hij toe dat 'er op dit moment geen regelgeving bestaat voor mensen die geld naar België terugbrengen'. Bij de invoering van de eerste ronde van fiscale amnestie spraken liberalen en socialisten af dat het om een eenmalige mogelijkheid ging. Wie geen gebruik maakte van het systeem, zou een zware boete boven het hoofd hangen.

Om alsnog buitenlands kapitaal naar ons land te lokken overweegt de regering de invoering van een individueel regularisatiesysteem voor wie zijn geld nog niet naar ons land heeft teruggebracht. Personen die vorig jaar geen gebruik maakten van de EBA, krijgen een tweede kans. Dit keer zou het niet gaan om een anonieme operatie, maar moeten de belastingzondaars zich bij de fiscale administratie melden om een dading af te sluiten. Nu bestaat zo'n dading al voor de belastingschuld. Dat zou voortaan ook gelden voor buitenlands spaargeld. Mogelijk wordt het tarief in vergelijking met de EBA (6 of 9 procent) wel hoger. Over de aangiftepedriode heeft paars nog geen consensus bereikt.

23974073

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud