Regering schrijft nieuwe procedure uit voor benoeming topman NMBS

(belga) - Eerste minister Guy Verhofstadt heeft vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt dat de regering 'omwille van juridische redenen' beslist heeft beslist de lopende benoemingsprocedure voor de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de NMBS stop te zetten. Er wordt een nieuwe procedure geopend die zal lopen tot komende woensdag. De nieuwe procedure maakt de weg vrij voor Karel Vinck (foto Belga).

Verhofstadt weigerde elk antwoord op vragen over de benoeming van de nieuwe gedelegeerd-bestuurder van de NMBS. Hij haalde daarvoor juridische redenen aan, zoals dat ook het geval was voor het afsluiten van de lopende benoemingsprocedure en het starten van een nieuwe procedure.

Die nieuwe benoemingsprocedure is intussen geopend en de oproep tot kandidaten staat sinds vrijdagmiddag op de website van het Belgisch Staatsblad. Het zou de bedoeling zijn om de knoop reeds op de ministerraad van volgende donderdag door te hakken.

Verhofstadt zei wel dat er aan het principe van de dubbele handtekening niets zal veranderen, aangezien dat zo in de nieuwe NMBS-wet staat.

Bij de opmaak van de begroting 2003 wil de regering nagaan welk deel van de schuld van de NMBS overgenomen kan worden. De schuldovername dient volgens Verhofstadt echter in het kader gezien te worden van een nieuw ondernemingsplan van de NMBS, dat voorzien wordt in de NMBS-wet. Het plan moet onder meer maatregelen bevatten ten voordele van de reiziger, zoals het woon-werkverkeer, de kwaliteit van de dienstverlening, het comfort en het doelgroepenbeleid.

Verscheidene media meldden vrijdag dat Karel Vinck, de voorzitter van de non-ferrogroep Umicore, grote kans maakt om gedelegeerd bestuurder te worden van de NMBS. Hij heeft de steun van liberalen en socialisten. Probleem is wel dat hij officieel zijn kandidatuur niet heeft gesteld. Door het manoeuvre van de regering (het openen van een nieuwe procedure) wordt daar een mouw aan gepast.

Vinck kwam in beeld toen hij door Luc Coene, de rechterhand van premier Verhofstadt, werd aangesproken. Hij zou voor een eventuele benoeming tot NMBS-topman harde eisen hebben gesteld. Hij wil zijn directiecomite zelf benoemen en wil ook af van de dubbele handtekening, wat een wetswijziging impliceert.

De naam van Vinck zou, samen met die van een topfunctionaris van een federale parastatale, voorkomen op de shortlist die het selectiebureau Russell Reynolds Associates heeft opgesteld. Minister van Mobiliteit Durant beweert dat die shortlist nog niet aan de regering is bezorgd. Zij haalde dit als reden aan voor het uitstel van de beslissing over de NMBS-topman tot volgende week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud