Regering verhoogt brugpensioenleeftijd in 2008 tot 60 jaar

(tijd) - De federale regering en de sociale partners zijn het niet eens geworden over een verhoging van de brugpensioenleeftijd. De regering voert daarom zelf een maatregel door. In 2008 wordt de pensioenleeftijd verhoogd van 58 tot 60 jaar. Uitzonderingen blijven mogelijk voor zwaar werk en een anciënniteit van 35 jaar. De werkgevers en de vakbonden leggen de maatregel voor aan hun achterban.

Xavier Verboven (links) en Luc Cortebeeck aan de onderhandelingstafel voor respectievelijk het ABVV en het ACV. (foto: belga)

De leeftijd voor het brugpensioen wordt opgetrokken tot 60 jaar in 2008. Dat heeft de federale regering bepaald.

Uitzonderingen zijn mogelijk voor werknemers met een zwaar beroep. 'Zwaar beroep' dient nog gedefinieerd te worden. Tot de nieuwe definitie is bepaald, komt wie in wisselende ploegen werkt in aanmerking voor de titel zwaar beroep.

Verder kunnen ook werknemers met een voldoende lange anciënniteit nog op 58 jaar het brugpensioen aanvragen. De loopbaan dient in 2008 35 jaar te hebben geduurd. Tegen 2012 wordt die termijn opgetrokken tot 38 jaar.

De sociale partners leggen de finale tekst van de regering nu voor aan hun achterban. De werkgeversorganisatie VBO stelt dat de lastenverlaging van 69 miljoen euro een belangrijk signaal is maar onthoudt zich van verdere commentaar tot na de federale beleidsverklaring van premier Verhofstadt op dinsdag.

Luc Cortebeeck, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV, zei in een eerste reactie dat het onderste uit de kan is gehaald tijdens de onderhandelingen met de regering. Zijn collega van de liberale bond beaamde dat. Het socialistische ABVV, daarentegen, is helemaal niet te spreken over de nieuwe pensioenleeftijd maar laat het laatste woord aan zijn leden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud