Regeringen bereiken op valreep akkoord over 'Bolkestein'

(belga) - De Belgische overheden kunnen dan toch een gezamenlijk standpunt innemen over de Europese ontwerprichtlijn over de eenmaking van de markten voor diensten, de zogenaamde Bolkestein-richtlijn. De federale regering en de regeringen van de deelstaten steunen de richtlijn, maar ze willen vele sectoren (gezondheid, interim, ...) eruit halen.

Donderdag vergaderen de Europese ministers van Economie over de richtlijn Bolkestein. In Brussel voeren enkele honderden betogers uit de bouwsector actie. Ze vrezen te worden weggeconcurreerd door goedkope (ongecontroleerde) arbeiders uit het Oosten indien de richtlijn Bolkestein wordt ingevoerd.

Het toenmalige EU-commissielid Frits Bolkestein stelde in januari van dit jaar voor de bestaande belemmeringen op het vrij verkeer van diensten in de EU op te heffen. Het centrale element in het Commissie-voorstel is het principe dat een dienstverlener die werkt in een andere lidstaat, onder controle blijft van het eigen 'land van oorsprong'.

In verschillende lidstaten is heibel ontstaan over dit principe van het land van oorsprong. In België werd de tekst van Bolkestein al snel een ideologische speelbal tussen de liberale VLD, die het voorstel steunt, en de vakbonden en PS, die tegen zijn, uit vrees voor de ondergraving van het sociaal model.

De verschillende gewesten en gemeenschappen hebben de voorbije dagen erg kritische standpunten ingenomen tegen de Bolkestein-richtlijn. Maar op federaal niveau bleef een standpunt uit. Woensdag besliste het kernkabinet het ontwerp van de Europese dienstenrichtlijn terug te sturen naar een werkgroep. Daar werd donderdagochtend dan toch een akkoord bereikt.

Alle 'Belgische' adviezen, ook van sectororganisaties, eisen uitzonderingen op het principe van vrij verkeer van diensten. Vlaanderen wil welzijn, gezondheidszorg, cultuur en onderwijs uitsluiten. De Waalse regering heeft aan haar advies over de Bolkestein-richtlijn een lange lijst van uitzonderingen aangehecht, waaronder ook de gezondheidszorg. Bronnen bij de federale regering zeggen dat enkel een realistisch aantal uit te sluiten sectoren een Belgisch compromis mogelijk maakt. Er zullen taboes moeten sneuvelen, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud