Regeringsvoorstel voor gezondheidssector in de maak

(belga) - Het lijkt erop dat de achtste dag van de staking in de witte sector het begin kan betekenen van een nieuwe onderhandelingsronde tussen de vakbonden en de regering. Terwijl in heel het land de acties doorgingen, geraakten de drie betrokken ministers het eens over een ministeriële nota om aan de ministerraad voor te leggen.

foto belga: Rudy Demotte, de federale minister van Gezondheid en Sociale Zaken.

Volgens het kabinet van de federale minister van Gezondheid en Sociale Zaken, Rudy Demotte, bereikten Demotte, de federale minister van Werk, Freya Van den Bossche, en de federale minister van Begroting, Johan Vande Lanotte, overeenstemming inzake bepaalde eisen van de vakbonden. Vrijdag zou een ministeriële nota voorgelegd worden aan de ministerraad. Als de ministerraad de nota goedkeurt, kan hij aan de bonden worden voorgelegd.

Ondertussen ging de staking van de welzijns- en gezondheidssector haar achtste dag in. In Brussel werden stakersposten opgesteld aan de ziekenhuizen Erasmus en Edith Cavell. De directie van Erasmus vorderde 1.640 mensen op om de staking op te vangen. Volgens de katholieke vakbond LBC-NVK wordt bijna in het hele Brusselse ziekenhuislandschap momenteel gestaakt.

In Vlaanderen waren er acties in Genk, Beernem, Brugge en Vilvoorde. Personeelsleden van het AZ Gasthuisberg in Leuven simuleerden de begrafenis van het plan 'dat de federale regering vorige week voorstelde voor de non-profitsector'. Een geplande actie aan het UZ Antwerpen kon niet plaatsvinden omdat de directie alle 600 personeelsleden liet opvorderen om toch te werken.

Carine Boonen, algemeen directeur van het Verbond van Verzorgingsinstellingen, geeft toe dat de instellingen altijd iets meer personeel opvorderen dan strikt noodzakelijk is voor de minimumdienst. 'Te veel personeel oproepen is gewoon een preventiemaatregel om voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden als ziekte of ongelukken', zegt Boonen.

In Wallonië was er vooral hinder in Waals-Brabant en Namen. De andere provincies hadden de voorbije dagen al actie gevoerd. In de ziekenhuizen van Tubeke en Nijvel werden in totaal 300 personeelsleden opgevorderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud