Advertentie

Reynders: regering werkt aan gefaseerde invoering verpakkingsheffing

In een reactie op het artikel in De Tijd stelt minister van Financiën Didier Reynders dat de regering in werkgroepen werkt aan een gefaseerde invoering van de verpakkingsheffing. De krant schreef vrijdag dat de regering geen taks op basis van de CO2-vervuiling van verpakkingen zou heffen, maar wel een forfaitaire taks per verpakt product. Dat zou volgens De Tijd neerkomen op een extra heffing, bovenop de btw die al verschuldigd is per product.

(belga) Volgens Reynders kiest de regering voor een gefaseerde aanpak. Zo wordt in een eerste fase een "ruw systeem" ingevoerd dat gebaseerd is op de uitbreiding van de bestaande ecotaksen op drankverpakkingen tot andere verpakkingen. Die heffing op drankverpakkingen houdt ook reeds rekening met de CO2-balans, want de heffingen verschillen naargelang het gaat om hernieuwbare of niet-hernieuwbare verpakkingen.

Parallel wordt voort gewerkt aan een systeem dat ook de bestaande heffingen vervangt door een fijnmazige CO2-heffing. "Dit systeem vergt een uitermate degelijke voorbereiding en ook een voorafgaande goedkeuring van de Europese Commissie. Het zal daarom meer tijd vergen om dit in te voeren", aldus de minister van Financiën. Hij benadrukt dat de regering onverkort achter de milieudoelstelling van de heffing blijft staan, zowel in de overgangsfase als in de definitieve fase.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud