Reynders roept Franstaligen samen

MR-voorzitter Didier Reynders roept dinsdag de voorzitters van de Franstalige partijen bij elkaar om een standpunt in te nemen over de interinstitutionele dialoog. Hijzelf zal niet mee aan tafel zitten, maakte hij maandag duidelijk. Reynders liet ook verstaan dat de campagne voor de regionale verkiezingen hard zal zijn.

(belga) - Na afloop van de eerste vergadering van de parlementaire MR-fracties riep Reynders maandag de pers samen. Hij benadrukte er dat het sociaal-economische voor zijn partij prioritair is, dat de MR zondag al de campagne lanceert voor de regionale verkiezingen en dat hij dinsdag de Franstalige partijvoorzitters samenroept om positie in te nemen over de communautaire dialoog die voor de deur staat.

De Vlaamse regering bepaalde vorige vrijdag met het plan van Vlaams minister-president Kris Peeters al haar houding op communautair vlak. De Franstaligen nemen dinsdag een gezamenlijk standpunt in. Dat gebeurt voor ze op de koffie gaan bij de koninklijke bemiddelaars François-Xavier de Donnea, Karl-Heinz Lambertz en Raymond Langendries.

Reynders herhaalde tevreden te zijn dat Vlaanderen geen exclusieven meer stelt over wie aan de communautaire tafel zit en ook geen deadlines meer oplegt. Hij stelde ook dat hij van de Vlaamse bewindsploeg inhoudelijk geen ander voorstel had verwacht.
Langs Franstalige kant zal de vertegenwoordiging er wel anders uitzien. Daar moeten zowel de deelstaten als de partijen - volgens hun gewicht - vertegenwoordigd zijn, zei hij.

Reynders ontkende maandag gezegd te hebben dat hijzelf niet mee aan tafel gaat zitten indien premier Leterme er ook niet bij is. 'Ik heb enkel vastgesteld dat hij er niet bij is. Dat is een keuze en wij zullen ook een keuze maken', luidde het, waarmee de liberale voorzitter duidelijk maakte dat zijn partij iemand anders zal sturen.

'Belangrijker is dat de federale regering op sociaal-economisch vlak nu werk verricht. Dat is onze prioriteit. En als ik de Franstaligen hoor, zullen ze niet kwaad zijn indien ik er niet bij ben', klonk het met een verwijzing naar de zware persoonlijke aanvallen van dit weekend tussen Reynders enerzijds en de Franstalige meerderheidspartijen op regionaal niveau PS en cdH anderzijds. 'Hoedanook zullen het de partijen en partijvoorzitters zijn die zullen bepalen hoe de communautaire dialoog evolueert. En dat zal wellicht ook zo in Vlaanderen zijn', voegde Reynders eraan toe.

Het gekibbel tussen Franstalige partijen zal de komende weken en maanden hoogstwaarschijnlijk een vervolg krijgen. Reynders gaf maandag immers aan dat de MR zwaar campagne zal voeren tegen de regionale regeringen en het beleid dat ze voeren. 'Wij zitten in de oppositie en we gaan dan ook oppositie voeren. Wij laten de mensen niet geloven dat alles goed gaat. Er is immers niet veel gewijzigd. Wallonië en Brussel kunnen veel beter. De Franstaligen hebben dan ook in de eerste plaats een rendez-vous met zichzelf. De kloof met Vlaanderen moet worden gedicht', poneerde de MR-voorzitter.

Om zijn stelling kracht bij te zetten, verwees Reynders naar de slechte prestaties van het Franstalig onderwijs, het mislukken van het systeem van numerus clausus, het gebrek aan goed bestuur, de politiek van benoemingen van PS en cdH, ...
Volgende zondag lanceert Reynders op de zomeruniversiteit van zijn partij in Stavelot de campagne voor de regionale verkiezingen. De MR focust daar vooral op het thema onderwijs.

Of het geruzie geen invloed heeft op het Franstalige front op communautair vlak? Reynders zei te hopen van niet. Hij benadrukte dat de Franstalige partijen nog nooit zoveel samen aan tafel gezeten sinds de MR de grootste Franstalige partij is. Maar dat wil niet zeggen dat MR, PS, Ecolo en cdH ook sociaal-economisch hetzelfde denken, klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud