Reynders verwacht snel een duidelijk voorstel van Leterme

MR-voorzitter Didier Reynders herhaalde maandag dat zijn partij van formateur Yves Leterme verwacht dat die "concrete en evenwichtige voorstellen" op tafel legt, zowel op het communautaire, socio-economische als budgettaire vlak. Hij wil dat dat voorstel er vrij snel komt, zodat de onderhandelingen binnen twee of drie dagen opnieuw kunnen starten.

(belga) "We kunnen geen week wachten. Zoniet zal de formateur zijn conclusies moeten trekken", zei Reynders na een vergadering van de interparlementaire groep van de partij.

Reynders had zondagavond al gezegd dat zijn partij van de formateur evenwichtige voorstellen verwachttte, zowel inhoudelijk als wat de werkwijze betreft.

De MR is niet gekant tegen een communautaire dialoog. Reynders wees er op dat de MR een lijst met te herziene grondswetartikelen heeft goedgekeurd. Volgens Reynders zijn bepaalde hervormingen die met een gewone meerderheid kunnen gebeuren "gevaarlijker" voor de Franstaligen dan bepaalde hervormingen waarvoor een tweederde meerderheid nodig is.

Formateur Leterme heeft maandag contacten met verschillende partijvoorzitters om uit de crisis te geraken. Reynders verwacht van Leterme een concreet en evenwichtig voorstel binnen de twee of drie dagen. Woensdag is goed, maar als het donderdag wordt, is dat niet erg, aldus Reynders. "Maar we kunnen geen week wachten om de onderhandelingen opnieuw op te starten. Als de formateur er niet in slaagt om de mogelijke partners terug rond de tafel te krijgen binnen twee of drie dagen, zal hij zijn conclusies moeten trekken", aldus Reynders.

De MR-voorzittter wil ook alle Franstalige partijen samenbrengen om hen over de situatie te informeren. "Ik zal daarvoor een initiatief nemen", zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud