Reynders waarschuwt voor tekort van 1 à 2 procent

Mogelijk bedraagt het begrotingstekort tussen 1 en 2 procent van het bbp, afhankelijk van de grootteorde van het economisch relanceplan.Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders woensdag in de bevoegde Kamercommissie gezegd.

(belga) - Een begrotingscontrole komt er pas ten vroegste tijdens het eerste semester van 2009, zei hij nog.

De minister herhaalde dat de regering zinnens is om de automatische economische stabilisatoren te laten spelen, wat tot een tekort kan leiden van 1 procent van het bbp. "In de huidige context heeft het geen zin om de fiscale druk te verhogen of te besparen op uitkeringen. De werkloosheid neemt om conjuncturele redenen immers toe", verklaarde Reynders woensdagnamiddag in de Kamercommissie Begroting.

Relance

Reynders verwees naar het economisch relanceplan waar de regering aan werkt. Indien de regering zich inschrijft in het initiatief van de Europese Commissie zal het plan ongeveer 3,5 miljard euro kosten. Dat is 1 procent van het bbp. Wanneer het effect van de automatische economische stabilisatoren wordt meegerekend, zou het tekort op de begroting 2 procent bedragen.

De MR-minister benadrukte echter dat in de begroting 2009 al voor 1,5 miljard euro aan koopkrachtverhogende maatregelen zitten. Het gaat dan over de indexering van de fiscale barema's en een verhoging van de uitkeringen. Vraag is of die maatregelen mee zullen worden opgenomen in het relanceplan. Dat plan zou kunnen worden gefinancierd via een staatslening.

Resultaten

Reynders zei te hopen dat het plan snel resultaten oplevert en dat het om eenmalige maatregelen zal gaan. Hij lanceerde een reeks pistes, zoals een lastenverlaging of het versnellen van investeringen die energiebesparingen opleveren voor particulieren en overheidsgebouwen energievriendelijker maken. Dat is volgens Reynders beter dan grote infrastructuurwerken uitvoeren, zoals PS-vicepremier Laurette Onkelinx voorstelt.

De Vlaamse christendemocraten reageerden niet echt enthousiast op de recepten van de MR-excellentie. Net zoals Open Vld'er Luc Van Biesen waarschuwde Hendrik Bogaert (CD&V) tegen al te grote begrotingstekorten. Bogaert pleitte voor structurele maatregelen, zoals het aanzetten van mensen om langer te werken.

Debat

Van Biesen herhaalde in de commissie dat een licht tekort voor de Vlaamse liberalen aanvaardbaar is. Dat kan echter slechts eenmalig en mag niet leiden tot de uitwassen uit de jaren '70, liet hij verstaan.

De Vlaamse socialisten en de groenen waren de enige oppositiepartijen die het debat over de begroting aangingen. Ook zij waren bijzonder scherp voor de begroting, maar verlieten niet zoals Vlaams Belang, N-VA en LDD de zaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud