Reynders wil verhoging basisrente spaarboekjes

©Lieven Van Assche

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) is voorstander van een verhoging van de basisrente van 4 procent op spaarboekjes. Voor hij daarover een beslissing neemt, wil hij wem eerst de sector raadplegen. Hij gaat ook advies vragen aan de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) en de Nationale Bank van België.

(tijd) - De internetbank Rabobank.be had de minister van Financiën gevraagd de maximaal toegelaten basisrente van 4 procent op een spaarrekening te mogen opvoeren. De basisrente op een spaarrekening is al sinds 1992 begrensd tot 4 procent. Daarbovenop mag nog een aangroei- of getrouwheidspremie van 2 procent gegeven worden.

Door de recente snelle stijging van de rente hebben veel internetbanken al het plafond van 4 procent bereikt. Om hun cliënten een hogere opbrengst te bieden, moeten ze de aangroei- en getrouwheidspremies optrekken. Verscheidene banken lieten weten dat ze liever het plafond van 4 procent opgetrokken zien.

 Ook Test-Aankoop is daarvoor gewonnen. Een hogere basisrente is voor de consument transparanter dan het systeem van de premies.

Foto Lieven Van Assche 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud