Riziv wil wachten op evaluatie geneesmidddelenfinanciering

Volgens het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft het geen zin de ziekenhuissector met de vinger te wijzen alvorens er een evaluatie is gemaakt van de geneesmidddelenfinanciering. Dat zegt dr. Ri De Ridder, directeur-generaal bij de dienst voor geneeskundige verzorging van het Riziv.

(belga) "Een eerste analyse van het huidige systeem is maar in de loop van 2008 voorzien. Een volledige evaluatie volgt nog later", zegt hij.

Dr. De Ridder verwijst naar het nieuwe financieringssysteem, dat 71 procent van de geneesmiddelen volgens een forfait terugbetaalt. Dat forfait is per ziekenhuis berekend. "Een aantal geneesmiddelen valt niet onder dat forfait. Het gaat onder meer om dure geneesmiddelen tegen kanker", aldus De Ridder.

"Het is niet uitgesloten dat door dit mechanisme geneesmiddelen aan dumpingprijzen worden aangeboden aan de ziekenhuizen, maar dat is niet nieuw. Er is altijd al een fenomale concurrentie tussen de farmabedrijven geweest", luidt het. "Maar als ziekteverzekering hebben wij geen zicht op de gefactureerde prijs van de ziekenhuizen. Het heeft dus geen zin voorbarige conclusies te trekken. Er zijn vandaag nog geen statistische gegevens beschikbaar om daar een evaluatie over te maken."

De Ridder zegt dat daarvoor alle gegevens van 2006 nodig zijn. Een eerste analyse wordt pas in 2008 verwacht. "Indien blijkt dat het systeem nog aan verfijning toe is, is het aan de overheid om conclusies te trekken", luidt het.

De directeur-generaal geeft nog mee dat hij de "zenuwachtigheid" van de artsen, die vaststellen dat hun patiënten bij aankomst in het ziekenhuis vaak noodgedwongen weer op merkgeneesmiddelen moeten overschakelen, wel begrijpt. "De huisartsen doen inspanningen om goedkopere generische geneesmiddelen voor te schrijven, maar die worden dan in het ziekenhuis teniet gedaan. Bovendien brengt dit de patiënt in verwarring", besluit De Ridder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud