Robert Wagner beschuldigd van vervalsing, subsidiefraude en corruptie

Zakenman Robert Wagner is dinsdag beschuldigd van vervalsing, gebruik van valse stukken, subsidiefraude en corruptie. De procureur des konings van Charleroi, Christian De Valkeneer, bevestigde donderdag eerdere berichten in die zin uit het tijdschrift Le Vif.

(belga) Robert Wagner is een kennis van gewezen Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe en was tot nu toe voorzitter van de raad van bestuur van BSCA, de uitbater van de luchthaven van Charleroi. Hij heeft Waals minister van Transport, André Antoine, intussen laten weten dat hij ontslag neemt uit de raad van bestuur van BSCA.

De procureur bevestigde dat er minstens een dossier is geopend bij het Waalse Gewest. Op het einde van de jaren '90 kreeg Robert Wagner 34 miljoen frank (855.000 euro) subsidie voor het creëren van jobs bij zijn bedrijf Charleroi Découpe. De steun werd door het Waalse Gewest toegekend en voor de helft gefinancierd door de Europese Unie. In 2001 stelde de Waalse administratie vast dat Wagner niet langer voldeed aan de voorwaarden voor de subsidie. De werkgelegenheid werd immers niet gehandhaafd. Het geld moest terugbetaald worden, maar het dossier lag bijna vijf jaar lang in de koelkast.

Mogelijk maakten ambtenaren of politici zich schuldig aan passieve corruptie, aldus nog Valkeneer.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt werd pas in december 2005 op de hoogte gebracht van het probleem met Charleroi Découpe. Vanaf dat ogenblik heeft hij alle nodige maatregelen getroffen om de belangen van het Waalse gewest te beschermen, zei hij donderdag na afloop van de vergadering van de Waalse regering.

Waals oud-minister van Economie Serge Kubla, vandaag fractieleider van de MR in het Waalse parlement, weerlegt van zijn kant de aantijgingen aan zijn adres in het dossier Wagner. Hij verklaarde donderdag dat hij geen druk heeft uitgeoefend op de zijn administratie om te verhinderen dat de subsidies van Charleroi Découpe werden terugbetaald. Hij heeft naar eigen zeggen ook nooit een vraag gekregen van toenmalig minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe in die zin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud