Russen bespioneren Belgische energiepolitiek

(tijd) - De Russische inlichtingendiensten bespioneren de energiepolitiek van België. Het probleem is een prioriteit voor de contraspionagediensten van de Staatsveiligheid. Maar die hebben het niet gemakkelijk: het is niet eenvoudig een duidelijk onderscheid te maken tussen lobbying en spionage. Rusland is erg geïnteresseerd in ons politiek energiebeleid omdat het meer gas wil uitvoeren naar België, en via ons land naar de rest van Europa. Dat schrijft De Tijd.

'Niet zozeer de 'intensiteit' van de activiteiten van de Russische inlichtingendiensten in België is gewijzigd sinds het einde van de Koude Oorlog, wel de 'aard' van hun activiteiten. Hun spionage en inmengingsactiviteiten spitsen zich minder toe op het ideologische aspect, en meer op het economische. Wat dat laatste betreft, is de energiepolitiek van België een prioriteit voor de Russische inlichtingendiensten.' Daarvoor waarschuwt de Staatsveiligheid in het nieuwe boek 'De Staatsveiligheid: Essays over 175 jaar Staatsveiligheid', samengesteld door de professoren Marc Cools en Paul Ponsaers, en Koen Dassen en Robin Libert van de Staatsveiligheid.

'In Europa lopen de aandachtspunten van de Russische burgerlijke, buitenlandse inlichtingendienst SVR en zijn militaire evenknie GRU parallel met de prioriteiten van de Russische buitenlandse politiek. De energiepolitiek is daarvan een belangrijk onderdeel', legt de Staatsveiligheid uit.

'Maar de toegenomen contacten tussen Rusland en de landen van de Europese Unie en de NAVO maken het steeds moeilijker een onderscheid te maken tussen enerzijds lobbying of het verzamelen van openbare inlichtingen en anderzijds spionage- en inmenging', merkt de Staatsveiligheid nog op.

Begin oktober bracht de Russische president, Vladimir Poetin, een bezoek aan ons land. Zijn boodschap was duidelijk: Rusland wil meer gas uitvoeren naar België. Dat gebeurt totnogtoe weinig. Wel worden de helft van het gas en bijna een derde van de olie, die in de EU-lidstaten worden verbruikt, over Russisch grondgebied gevoerd. Bovendien stelt het Internationaal Energie Agentschap dat de Europese vraag naar gas binnen 15 jaar met 50 procent kan stijgen.

Volgens Poetin bespreekt de Russische maatschappij Gazprom met haar Belgische partner de mogelijkheid een 'opslagplaats met grote capaciteit' te bouwen in Zeebrugge. Die zou België en de andere Europese landen kunnen bevoorraden. Dat project is ook zeer belangrijk voor de pijpleiding onder de Baltische Zee die Rusland wil bouwen. Zo kan het rechtstreeks gas leveren, zonder transport over het Oost-Europese grondgebied. LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud