RVA geeft vakbonden vergoeding van 138 mliljoen euro

(belga) - De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) gaf vorig jaar 138 miljoen euro aan de vakbonden, als vergoeding voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen.

Dat schrijven de VUM-kranten De Standaard en Het Nieuwsblad-Het Volk maandag. De Belgische werklozen krijgen hun maandelijkse uitkering niet uitbetaald door de RVA. Die federale dienst waakt over de correcte berekening van de uitkeringen, maar de uitbetaling zelf is overgelaten aan de drie vakbonden (ACV, ABVV en ACLVB) en aan de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen voor wie zich niet bij een van de bonden wil aansluiten.

Uit het RVA-jaarverslag blijkt dat de drie vakbonden en de hulpkas daar vorig jaar 162 miljoen euro aan administratiekosten voor uitbetaald kregen.

De hulpkas - een overheidsdienst - krijgt 24 miljoen euro. De bonden samen 138 miljoen euro. Het grootste bedrag gaat naar de grootste bond, het christelijke ACV, met 67 miljoen euro (41 procent). Het socialistische ABVV kreeg 59 miljoen euro (36 procent). Voor de liberale ACLVB gaat het om bijna 12 miljoen euro (ruim 7 procent).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud