Advertentie

Sancties bij niet naleving ophokplicht

(belga) - Belgen die weigeren om hun pluimvee op te hokken vanaf 1 maart kunnen daarvoor gesanctioneerd worden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Rudy Demotte meegedeeld in de kamercommissie Volksgezondheid.

De minister zei dat hij er eerst en vooral op rekent dat alle burgers doen wat hen gevraagd wordt. Daarvoor zal via verschillende kanalen gecommuniceerd worden. Zo komt er een infobrochure, maar er verschijnt ook een informatiecampagne in alle kranten en waarschijnlijk ook via de audiovisuele media.

Daarnaast controleren de politiediensten of de ophokplicht wordt nageleefd, antwoordde minister Demotte op een mondelinge vraag van Miguel Chevalier (VLD). 'We denken niet in de eerste plaats aan repressie, maar als de lokale politie zou vaststellen dat de regels systematisch worden overtreden, dan zal het pluimvee in beslag genomen worden en gedood worden', aldus Demotte.

Het aantal oproepen bij het callcenter influenza is de jongste dagen explosief gestegen. Sinds het vogelgriepvirus opdook in Duitsland en Frankrijk zijn er meer dan 300 oproepen per dag, zegt Inge Jooris, woordvoerster van het interministeriƫle commissariaat influenza. Voordien waren er 300 telefoontjes per week.

De vragen gaan vooral over de voorzorgsmaatregelen die getroffen worden voor vogels. 'De mensen willen weten wat ze moeten doen wanneer ze een dode vogel vinden, welke risico's er zijn voor de vogels die ze thuis houden en of ze bijvoorbeeld nog in aanraking mogen komen met vogels', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud