Sarkozy: 'België is Kosovo niet'

De Franse president Nicolas Sarkozy ziet geen enkele parallel tussen de communautaire impasse in België en de dreigende afscheuring van Kosovo van Servië. Dat heeft hij vrijdag gezegd na afloop van de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel.

(belga) - "Het probleem tussen Vlamingen en Walen heeft niets te maken met Kosovo, maar met een gevoel over een verschil in vooruitgang tussen de twee landsdelen, over de financiële situatie van het ene deel en het andere", zo antwoordde Sarkozy een journalist die de Kosovaarse onafhankelijkheidsdrang vergeleek met de Vlaamse eisen voor meer zelfstandigheid.

Sarkozy bestempelde de situatie in zijn buurland niettemin als "ernstig". "Frankrijk gaat ervan uit dat België, een groot buurland en een vriend, zijn moeilijkheden zal overwinnen. Wij willen in geen geval tussenbeide komen", aldus de Franse president. Hij wenste de uittredende premier Guy Verhofstadt alle succes bij het zoeken naar een uitweg uit de crisis.

Verhofstadt erkende na afloop van de top dat de internationale gemeenschap een snelle oplossing voor de politieke impasse wenst. Hij voelde naar eigen zeggen "de wens van iedereen (de Europese partners, nvdr) dat het snel zou gaan".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud