Scheiding van CD&V in Senaat kost N-VA 1,35 miljoen euro

Bart De Wever (foto: belga)

De scheiding van CD&V en N-VA in de Senaat kost N-VA 1,35 miljoen euro. CD&V heeft de voorbije week de N-VA-senatoren Louis Ide en Helga Stevens uit de fractie gezet. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat "oneerlijk", zo schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

(belga) - "CD&V claimt nu honderd procent van de weliswaar verminderde werkingskosten, waardoor zij over de komende drie jaar toch nog 360.000 euro extra middelen opstrijken en wij met niets achterblijven", zegt de woordvoerder van N-VA.

In de Kamer hadden CD&V en N-VA de scheiding netjes geregeld. N-VA verloor onder meer enkele interessante mandaten, maar daar kon voorzitter Bart De Wever mee leven. In de Senaat blijkt de scheiding een stuk pijnlijker.

De Wever verwijt CD&V dat het geen moeite heeft gedaan om werk te maken van een regeling. De afgelopen week zette CD&V de N-VA-senatoren Louis Ide en Helga Stevens uit de fractie. N-VA heeft berekend dat hen dat zo'n 1,35 miljoen aan werkingsmiddelen kost, 450.000 euro voor elk van de drie jaren die deze federale regering nog te gaan heeft.

CD&V bedankt ook vijf fractiemedewerkers die aan de N-VA-senatoren waren toegewezen.

Reactie 

Sabine de Bethune, CD&V-fractieleidster in de Senaat, spreekt met klem tegen dat de materiële afwikkeling van de breuk met de voormalige kartelpartner N-VA in de Senaat niet correct zou zijn verlopen. N-VA-voorzitter Bart De Wever "wentelt zich in een slachtofferrol en probeert de materiële gevolgen van zijn politieke keuze in onze schoenen te schuiven", zegt ze over de uithaal van De Wever in Het Nieuwsblad op Zondag.

"CD&V heeft op elk moment en tot op vandaag scrupuleus zowel het vier jaar geleden gemaakte kartelakkoord als het Senaatsreglement gerespecteerd. N-VA kan niet van twee walletjes eten: men kan niet politiek uit het kartel stappen om naar de oppositie te gaan en materieel of financieel in het kartel blijven om van de voordelen ervan te genieten. Het is het een of het ander. Ieder moet de materiële gevolgen van zijn principiële keuzes aanvaarden. In de Kamer geeft het reglement aan de zes N-VA-leden de mogelijkheid om een nieuwe fractie op te richten. In de Senaat staat het reglement de twee N-VA-gekozen zulks niet toe. Enkel daarom verliest de N-VA in de Senaat werkingsmiddelen en personeel", zegt De Bethune.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud