Scholen vragen overheid factuur stookolie mee te betalen

(tijd) - De Vlaamse scholen vragen dat de overheid een deel van hun stookoliefacturen betaalt. Als dat niet gebeurt, moeten ze besparen op didactische middelen en onderhoud van gebouwen, luidt het in De Tijd.

Wie gisteren een tank van meer dan 2.000 liter liet bijvullen met stookolie, betaalde 43,92 eurocent per liter. Dat is 38 procent meer dan begin november 2003. De koepels van de inrichtende machten van het gesubsidieerd vrij onderwijs, van het gesubsidieerd officieel onderwijs en van het Gemeenschapsonderwijs sloegen daarom de handen in elkaar en schreven samen een brief naar de Vlaamse en federale regering.

'Via de media vernemen we dat de regering een pakket aan maatregelen voorbereidt om financieel tegemoet te komen aan verbruikers met een bescheiden inkomen', schrijven ze daarin. Ze vragen vervolgens een 'gelijkwaardige behandeling'. Anders komt de normale werking van de scholen in het gedrang, besluiten ze.

Voor beroeps- en technische scholen is het probleem groter dan voor de meeste scholen uit het algemeen secundair onderwijs, zegt Willy Bombeek, de woordvoerder van de katholieke onderwijskoepel. Veel hangt ook af van de grootte en het soort gebouwen waarin klassen zijn ondergebracht. Containerklassen zijn bijvoorbeeld minder goed geïsoleerd dan klassieke schoolgebouwen. Precieze cijfers over de oliekosten in het onderwijs ontbreken, al zit de herfstvakantie daar voor iets tussen.

De stookoliepremie die de federale overheid aan inwoners met een bescheiden inkomen geeft, blijft ondertussen voor chaos zorgen. De OCMW's weten nog steeds niet hoe ze de premie moeten berekenen, schreven de VUM-kranten gisteren. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is de toekenning van de stookoliepremie, die maximaal 130 euro bedraagt, te complex. De VVSG verwacht dat zo'n 200.000 gezinnen deze winter een beroep zullen doen op de verwarmingspremie.

BH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud