'Senaat moet beslissen over aanpassing wet migrantenstemrecht'

(tijd) - Het migrantenstemrecht kan niet worden verstrengd via een ministeriële rondzendbrief, zoals de sp.a had voorgesteld. Volgens Paul Van Orshoven, hoogleraar publiek recht aan de KUL, moet het wetsvoorstel worden aangepast en dus opnieuw in de Senaat worden behandeld.

Van Orshoven verklaarde dit in gesprek met de VRT-nieuwsdienst. VLD-voorzitter pleitte er afgelopen weekend voor om het gemeentelijk stemrecht niet toe te kennen aan migranten van wie de naturalisatie door de Kamer werd geweigerd. De sp.a en de MR reaggeerden positief op het voorstel. De sp.a had wel voorgesteld om het stemrecht te verstrengen via een ministeriële omzendbrief. Op die manier kon worden vermeden dat het dossier op de lange baan werd geschoven.

Maar volgens hoogleraar publiek recht Paul van Orshoven, is dat niet mogelijk. 'Ik denk dat men zijn wensen voor werkelijkheid neemt wanneer men zou aannemen dat men uitzonderingen kan maken op een wet die goedgekeurd is in de Senaat en geen uitzonderingen bevat,' verklaart hij in een interview. Van Orshoven stelt dat er ofwel een amendement moet komen, ofwel een nieuwe wet.

20991454

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud