Senioren voeren actie tegen eenmalige pensioenbonus

Op zes plaatsen in Vlaanderen heeft de seniorenvereniging OKRA maandag actie gevoerd tegen de eenmalige pensioenbonus van 35 of 75 euro die de laagste en oudste pensioenen in april ontvangen.

(belga) Volgens OKRA is de bonus van minister van Pensioenen Bruno Tobback geen garantie op welvaartsvaste pensioenen. Omdat de bonus net voor de verkiezingen wordt uitbetaald, heeft het veel weg van een electoraal snoepje, aldus OKRA.

Wie minstens 15 jaar met pensioen is of een minimumpensioen geniet, krijgt in april een pensioenbonus. Het forfaitaire bedrag varieert naargelang de duur van de loopbaan als werknemer of als zelfstandige. De bonus bedraagt 75 euro voor wie een loopbaan van minstens 20 jaar heeft. Mensen die 10 tot 20 jaar werkten, krijgen 35 euro. Andere gepensioneerden ontvangen geen bonus.

Voor OKRA volstaat de éénmalige bonus allerminst om de opgelopen welvaartsachterstand in te halen. Die is voor de oudste gepensioneerden opgelopen tot minimaal tien procent. "Om de welvaartsachterstand in 2007 goed te maken was 400 miljoen euro nodig. De regering zette amper 70 miljoen euro opzij", aldus de seniorenorganisatie, die het verder onaanvaardbaar noemt dat alleen de minimumpensioenen en de oudste pensioenen in 2007 een welvaartsbonus krijgen. 800.000 gepensioneerden krijgen niets.

Als alternatief stelt de organisatie een verhoging voor van de oudste en laagste pensioenen met 3 procent in 2007 en een verhoging met 2 of 1 procent voor de andere pensioenen. Vanaf 2008 moeten de pensioenen voor OKRA automatisch, structureel en procentueel de welvaart volgen.

Op ludieke wijze werd die boodschap soms met lekkers aan de man/vrouw gebracht op het Astridplein in Antwerpen, de Grote Mark in Hasselt, de Kouter Gent, het station van Brugge, de basiliek in Scherpenheuvel en het stationsplein in Halle.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud