Advertentie

Sociaal akkoord voor de bouwsector

Er komt in de bouwsector een prestatiegebonden syndicale premie (135 euro) en een hogere mobiliteitsvergoeding (+10 procent voor passagiers en +15 procent voor chauffeurs van bedrijfsvoertuigen) als invulling van de cao. Dat blijkt donderdag uit de inhoud van het kaderakkoord dat de werkgevers - Confederatie Bouw, Bouwunie en Fema - hebben bekendgemaakt. Zowel de werkgeversorganisaties als de vakbonden gaan het akkoord verdedigen bij hun achterban. De staking in de bouw wordt hiermee vanaf vrijdag opgeschort.

(belga) - Het akkoord werd woensdagnacht bereikt, maar dit kon de geplande staking van donderdag niet meer tegenhouden. Volgens de werkgevers gaat het om 'een evenwichtig akkoord' dat volledig past binnen de interprofessionele afspraken en tevens een synthese is van de verschillende eisen.

Het kaderakkoord geldt voor de periode 2009-2010 en is van toepassing op meer dan 175.000 arbeiders.

Concreet is er in het kaderakkoord sprake van een syndicale premie en een hogere mobiliteitsvergoeding, twee eisen van de vakbonden. Er komt daarnaast ook een hospitalisatieverzekering, gefinancierd door het Fonds voor Bestaanszekerheid.

Daarnaast wordt het aantal overuren verhoogd, van 130 tot 180 op jaarbasis. De maximumperiode van economische werkloosheid wordt eveneens verlengd, van 4 naar 8 weken. De aanvullende bestaanszekerheidsvergoeding bij tijdelijke werkloosheid blijft bestaan.
Het kaderakkoord moet nog worden voorgelegd aan de achterban voor goedkeuring. Zowel de werkgevers als de vakbonden gaan het verdedigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud