Sociale partners bereiken aanzet tot Vlaams werkgelegenheidsakkoord

(tijd) - De Vlaamse sociale partners bereikten dinsdag een aanzet tot een Vlaams werkgelegenheidsakkoord 2005-2006. Ze zijn het erover eens de beschikbare 24 miljoen euro te besteden aan een grotere arbeidsmobiliteit, aan oudere werknemers en aan knelpuntvacatures. De vakbonden en werkgevers zullen deze thema's in overleg met de Vlaamse regering verder een concrete invulling geven.

De Vlaamse werkgeversorganisaties en vakbonden gaven dinsdagavond een laatste kans aan het Vlaams werkoverleg. Ze moesten overeenstemming bereiken over maatregelen om de werking van de Vlaamse arbeidsmarkt te verbeteren en het aantal werklozen te verminderen. De Vlaamse regering trekt daarvoor in 2005 en in 2006 telkens 24 miljoen euro uit.

De sfeer van het overleg was vorige week slecht. Gisteren slaagden de sociale partners er tegen alle verwachtingen toch in een 'gemeenschappelijke houding' aan te nemen over de verdeling van de 24 miljoen euro. Ze gaan akkoord dat budget te verdelen over drie pakketten maatregelen.

Ten eerste moeten er maatregelen komen om de mobiliteit op en naar de arbeidsmarkt te verbeteren. De sociale partners denken aan systemen om alternerend leren, het levenslang leren en de jobkansen van langdurig werklozen te verbeteren. Er wordt bijvoorbeeld geopperd een premie te bieden aan bedrijven die stageplaatsen creƫren.

Ten tweede moeten er stimulansen komen om oudere werknemers op een kwaliteitsvolle wijze langer te laten werken. De sociale partners verwijzen naar een fiscaal rugzakje die een ontslagen oudere werknemer kan meenemen bij zijn zoektocht naar een nieuwe job.

Ten derde moeten er initiatieven komen om het aantal knelpuntvacatures terug te dringen.

Johan Bortier, het diensthoofd van de studieafdeling van zelfstandigenorganisatie Unizo, zit het Vlaams overleg voor. Hij sprak gisteren van een 'bescheiden maar toch belangrijke aanzet tot akkoord.'

Hij licht vandaag Yves Leterme (CD&V), de Vlaamse minister-president, in. De sociale partners en de Vlaamse regering zullen de maatregelen volgende week verder concretiseren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud