Socialisten en liberalen oneens over begroting

(tijd) - De federale regering moet volgens de liberalen bij de opmaak van de begroting voor 2006 op zoek naar 2,5 miljard tot 3,5 miljard euro besparingen of extra inkomsten. Dat cijfer verschilt van de 4,5 miljard tot 5 miljard euro die de socialisten naar voren schuiven. Dat meldt De Tijd.

Het federale kernkabinet begon maandagavond een vergadering over het loopbaaneinde en de financiering van de sociale zekerheid. Tegen morgen moet dat leiden tot een vergelijk dat vervolgens aan de sociale partners wordt voorgelegd. Het is de bedoeling dat er over dat alles een politiek en sociaal akkoord is tegen de beleidsverklaring van premier Guy Verhofstadt (VLD) op 11 oktober.

Het sociaal-economische debat staat of valt met de budgettaire ruimte. De maatregelen die in de beleidsverklaring worden aangekondigd, moeten financieel haalbaar zijn. Officiƫle cijfers over de budgettaire situatie zijn nog niet bekend, maar naar verluidt schuift minister van Begroting Johan Vande Lanotte (sp.a) een weg te werken tekort van 4,5 euro naar voren. Vice-premier Laurette Onkelinx (PS) sprak maandag zelfs over een tekort van 5 miljard euro. De liberalen houden het bij een tekort van 2,5 tot 3,5 miljard euro. 'Het is een traditie dat de minister van Begroting de zaken iets somberder voorstelt dan ze zijn. En de PS heeft een heel erg duur verlanglijstje', is te horen in liberale kringen.

Het federaal Planbureau ging er in mei nog van uit dat de overheid volgend jaar bij ongewijzigd beleid 4,6 miljard euro zou moeten besparen. Volgens liberale kringen werden tijdens de begrotingscontrole in juli al extra inkomsten aangeboord, zoals een betere inning van de CO2-taks op bedrijfswagens, die ook de komende jaren een gunstig effect op de begroting hebben. Bovendien nemen de inkomsten van de overheid toe als gevolg van de stijgende inflatie. PBL/WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud