Socialistische vakbond schort aangekondigde staking non-profit op

(tijd/belga) - De socialistische vakbond heeft met 53 procent het princiepsakkoord in de non-profitsector nipt goedgekeurd. Het akkoord impliceert de opschorting van de staking die aanstaande donderdag was gepland. De christelijke bediendenbond, de grootste bond in de zorgsector, stemt vanavond.

De socialistische bediendenvakbond BBTK stemde met 66 procent voor een opschorting van de staking tot 2 maart. De Tijd meldde dinsdagmorgen dat de federale minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS), en zijn collega van Werk, Freya Van den Bossche (sp.a), zich in het princiepsakkoord bereid verklaarden 30 miljoen euro extra op tafel te leggen bovenop de eerder voorziene 375 miljoen euro.

Als beide bonden het fiat krijgen van hun achterban, onderhandelen ze verder over een aantal belangrijke details, zoals de timing van de maatregelen die in het akkoord vervat zitten. De stakingsaanzegging die de vakbonden indienden en die donderdag ingaat, wordt dan opgeschort tot het akkoord volledig is ingevuld.

Het princiepsakkoord, 'een onderhandelingskader' voor een nieuwe CAO (oktober 2005 -oktober 2010) in de witte sector, zijn de knelpunten koopkrachtverhoging en aanvullend pensioen grotendeels weggewerkt. Zo krijgt elk voltijds personeelslid een verhoging van de eindejaarspremie met 430 euro. Door een ander fiscaal regime, houden ze ook netto meer over. De vraag van de vakbonden is om dit onderdeel van het principeakkoord zo snel mogelijk te realiseren.

Wat het aanvullend pensioen betreft, voorziet het onderhandelingskader een bijdrage van O,58 procent van de loonmassa in het pensioenfonds. Dit betekent dat wanneer een voltijdse werknemer met pensioen gaat, hij over 14.000 euro extra beschikt.

Om te vermijden dat vele werknemers op 58 jaar kiezen voor brugpensioen, wordt het aantal vakantiedagen opgetrokken tot 66 op de leeftijd van 58 jaar. Totnogtoe kregen alleen de personeelsleden in de zware zorgberoepen er vanaf de leeftijd van 45 jaar extra dagen bij. Zij kregen extra dagen op 45, 50 en 55 jaar. Het akkoord geeft hen extra dagen bij op 52 en op 58 jaar. Voor 45-plussers komen er geen extra's omdat deze leeftijd volgens het akkoord nog niet in aanmerking komt voor een eindeloopbaanregeling.

Ook de 10.000 extra jobs en bijkomende opleiding in de sector, waarover vakbonden en regering het al eens waren, zijn in het princiepsakkoord opgenomen.

Het gaat om een 'onderhandelingskader', zegt Werner van Heetvelde, federaal secretaris van het ABVV voor de sector. 'Dat wil zeggen dat over de details van het akkoord nog moet worden onderhandeld.

De christelijke vakbond stemt dinsdagavond over het princiepsakkoord.

(foto: belga)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud