Socialistische vakbond staakt 48 uur bij De Lijn

Foto SVH ©Sofie Van Hoof

ACOD TBM, de socialistische vakbond bij De Lijn bevestigt donderdag dat het vanaf vrijdag 48 uur het werk neerlegt. De vakbond protesteert daarmee tegen de cao die De Lijn woensdag afsloot met de twee andere vakbonden.

(belga) - Voor ACOD TBM kan de inhoud van die nieuwe arbeidsovereenkomst niet door de beugel. Rita Coeck, algemeen secretaris van ACOD TBM, verwacht dat er vrijdag en zaterdag maar de helft van de bussen en trams zullen rijden.

Bij vervoersmaatschappij De Lijn is woensdag een cao afgesloten voor 2009-2010. De christelijke en liberale vakbond hebben het akkoord ondertekend. Het socialistische ACOD, de grootste vakbond, tekende niet. Concreet voorziet de cao in de toepassing van het interprofessioneel akkoord (IPA). De maaltijdcheques worden vanaf 1 juni met 1 euro verhoogd, tot 7 euro. Vanaf 2010 krijgen alle personeelsleden een cadeaucheque van 35 euro per jaar. Ook komt er een fietsvergoeding van 15 eurocent per kilometer voor woon-werkverkeer.

Voor de socialistische vakbond is de inhoud van de cao onvoldoende. 'De ACOD-leden vinden het beschamend dat De Lijn geen eurocent van haar exploitatiemiddelen wil besteden aan het eigen personeel. Indien we akkoord zouden gaan met het cao-voorstel van De Lijn, zouden wij meteen carte blanche geven aan de directie om nog meer productiviteitsverhogende maatregelen door te voeren op kap van het exploitatiepersoneel', luidt het donderdag in een persbericht.

Volgens ACOD-vakbondssecretaris Coeck heeft de directie te weinig aandacht voor de opmerkingen van het rijdend personeel. 'Van dat personeel wordt altijd maar meer flexibiliteit gevraagd, maar in ruil wil de directie niet ingaan op vragen rond vergoedingen voor zaterdagwerk, gesplitste diensten en nachtwerk', aldus Coeck. Zij vindt het ook veelzeggend dat De Lijn ook in tijden van crisis veel openstaande vacatures niet ingevuld krijgt. 'Dat wijst er wellicht op dat de loon- en arbeidsvoorwaarden onvoldoende zijn', aldus Coeck.

Uit protest legt het personeel van het ACOD vanaf vrijdag 48 uur het werk neer. Volgens Coeck vertegenwoordigt de socialistische vakbond ongeveer de helft van het personeel en zal daarom vrijdag en zaterdag ongeveer de helft van de bussen en trams niet uitrijden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud