Somers steunt ultimatum voor BHV

Open Vld-voorzitter Bart Somers heeft zich zondag uitdrukkelijk achter het ultimatum van CD&V/N-VA geschaard, dat er op 7 november uitzicht moet zijn over een onderhandelde oplossing voor BHV, zoniet worden de splitsingsvoorstellen die dag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken goedgekeurd. Sp.a en Vlaams Belang zijn niet onder de indruk, zo bleek zondag in De Zevende Dag (Eén).

(belga) - Somers zat zondag op dezelfde lijn als zijn collega's van CD&V en N-VA, Jo Vandeurzen en Bart De Wever, die hun ultimatum zaterdag lanceerden. Indien er op 7 november geen zicht is op een doorbraak in het dossier BHV zullen de Vlamingen in de commissie voor de splitsing stemmen, bevestigde zowel Somers als Vandeurzen in het actualiteitenprogramma van de openbare omroep.

Somers erkende dat het land dan in een diepe crisis gestort zal worden. Een onderhandelde oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde is voor beide partijvoorzitters te verkiezen, maar ze stelden dat het tijd is om knopen door te hakken in het dossier.

Vandeurzen benadrukte dat hij niet onder de indruk is van de dreiging vanuit MR-hoek dat de oranje-blauwe coalitiebesprekingen afgelopen zijn bij een stemming over de splitsingsvoorstellen. 'Ik zal de onderhandelingstafel niet verlaten', stelde hij. De CD&V-voorzitter wil naar eigen zeggen op 7 november een antwoord op de vraag: 'Zijn we in de laatste rechte lijn en kunnen op dit punt ook een akkoord vinden?'

De CD&V-voorzitter vond voorts de eis van FDF-voorzitter Olivier Maingain dat zonder de benoeming van de burgemeesters uit de faciliteitengemeenten er geen communautair akkoord komt 'niet verstandig en onverantwoord '. De benoeming van de burgemeesters is geen federale maar een Vlaamse bevoegdheid, benadrukte Vandeurzen die eraan toevoegde dat hij Vlaams minister Marino Keulen steunt in zijn houding.

De oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang waren zondag niet onder de indruk van het ultimatum van de Vlaamse onderhandelaars. Bruno Tobback (sp.a) vond dat de coalitieonderhandelingen in 'second life' verlopen met virtuele akkoorden, waarbij men de communautaire thema's steeds voor zich uitschuift. Voor Gerolf Annemans (Vlaams Belang) zijn de deelakkoorden die nu reeds werden afgesloten niets meer dan 'lege dozen'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud