Sp.a bereid tot regeringsdeelname

©BELGA

De sp.a sluit een deelname aan een overgangsregering niet langer uit. De partij is bereid onder bepaalde voorwaarden in een tijdelijke regering te stappen. Zo moeten een aantal dringende dossiers zoals Fortis, Kaupthing en het interprofessioneel akkoord snel aangepakt worden en moeten er samenvallende verkiezingen komen. Het moet ook gaan om een ploeg met een beperkt mandaat en een beperkt aantal leden. Die leden mogen ook niet het voorwerp uitmaken van een parlementair onderzoek.

(belga) - De sp.a liet de voorbije dagen meermaals verstaan dat ze niet van plan was de regering te depanneren. Nu lijkt de partij de deur op een kier te zetten.

Volgens sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte moet het dan wel gaan om een beperkte ploeg die 'ernstig werkt'. 'Het mag geen circus worden zoals de voorbije maanden', aldus Vande Lanotte aan Belga. De voormalige partijvoorzitter geeft ook toe dat de mogelijke terugkeer van oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V), met wie Vande Lanotte een goede verstandhouding heeft, een belangrijk signaal kan zijn. Zondag plaatsen de Vlaamse liberalen echter vragen bij de figuur van Dehaene. Vooral diens uitgesproken 'travaillistisch' profiel valt bij hen niet echt in goede aarde.

Gennez

In een persbericht blijft sp.a-voorzitster Caroline Gennez iets meer op de vlakte. Zij benadrukt dat er een tijdelijke overgangsregering moet komen die snel zekerheid brengt en beslissingen neemt in dringende dossiers zoals Fortis, Kaupthing en het interprofessioneel akkoord (IPA). Ze zegt ook dat de sp.a 'over de grenzen van meerderheid en oppositie' wil kijken en doet zelf een aantal voorstellen rond concrete dossiers.

Tot juni moet er volgens Gennez een tijdelijke overgangsregering komen. Dan moeten samenvallende verkiezingen georganiseerd worden. Die overgangsregering is volgens haar best een beperkte ploeg met een beperkt mandaat. 'Ministers of ex-ministers die het voorwerp van een parlementair onderzoek uitmaken, hypothekeren de slagkracht van een overgangskabinet', luidt het.

Eerste en voornaamste opdracht van dat overgangskabinet is 'zekerheid en stabiliteit' creëren. 'Wij vragen dringend eerlijke beslissingen die het land een uitweg uit de crisis bieden', aldus Gennez. Volgens haar moet iedereen nu "over de grenzen van meerderheid en oppositie heen zijn verantwoordelijkheid nemen'. 'Enkel op die manier is het mogelijk om de huidige situatie te deblokkeren en te zorgen voor stabiliteit', aldus Gennez.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud