Sp.a gaat voor gratis woon-schoolverkeer

(tijd) - Studenten betalen vanaf 1 februari 40 procent minder voor hun treinabonnement. Johan Vande Lanotte kondigde dat zaterdag aan in zijn maidentoespraak als sp.a-voorzitter. 'Gratis abonnementen zijn nog niet voor morgen, maar overmorgen beginnen we eraan. Zoals we geleidelijk naar gratis leerlingenvervoer gaan', zei hij.

Zo'n 2.000 leden van de sp.a - het hoogste cijfer dat de Vlaamse socialisten ooit haalden - waren naar de Grenslandhallen in Hasselt gekomen om de intronisatie van Vande Lanotte bij te wonen en om afscheid te nemen van hun vorige voorzitter Steve Stevaert, die sinds 1 juni gouverneur van Limburg is. PS-voorzitter Elio Di Rupo en PS-vice-premier Laurette Onkelinx, alsook Spirit-voorzitter Geert Lambert en de Spirit-regeringsleden Bert Anciaux en Els Van Weert woonden het congres bij.

In zijn toespraak ging Vande Lanotte eerst in op de uitkomst van het loopbaaneindedebat en de afkeurende reactie van het socialistische vakverbond op de houding die de sp.a daarin heeft aangenomen. Om de Grenslandhallen binnen te komen, hadden de congresgangers door een haag van boze ABVV-militanten moeten stappen, die hen ostentatief de rug toekeerden. Op spandoeken en stickers stond te lezen: 'Sp.a, u laat ons in de steek. Wij keren u de rug toe.' Vooral minister van Werk Freya Van den Bossche kreeg bittere verwijten naar het hoofd geslingerd.

Vande Lanotte zei begrip te hebben voor de onzekerheid waarin mensen zich bevinden. 'Ze vragen zich af of ze niet op hun 50ste als huisvuil op straat zullen worden gezet. Ze vragen zich af waarom de werkgevers positief staan tegenover een verhoging van de brugpensioenleeftijd, maar amper bereid zijn oudere werknemers aan te werven.' Het zijn terechte vragen, zei Vande Lanotte, 'maar het is pijnlijk vrienden van jaren aan de andere kant te zien staan.'

De sp.a-voorzitter bezwoer het ABVV zich niet van vijand te vergissen. 'De vijand is niet diegene die het probleem probeert op te lossen. Wij wilden zelf de oplossingen aanbrengen en de sociale zekerheid redden door de financiering te verbreden, door voor nieuwe jobs te zorgen en door de uitkeringen welvaartvast te maken. Dat is het verschil tussen een regering met en een regering zonder socialisten. Wij keren onze rug niet.' En met een sneer naar de protesterende ABVV'ers aan de ingang: 'Wie de rug keert naar links, kijkt naar rechts.'

Vande Lanotte verdedigde het Generatiepact en kondigde een intensieve informatiecampagne aan. De congresgangers riep hij op over twee weken mee aan de bedrijfspoorten te gaan staan.

Het verdere en grootste deel van de toespraak ging over de partij. Vande Lanotte zei dat een tijdperk voorbij is en dat het tijd is aan een nieuw verhaal te beginnen. 'Ook indien Steve Stevaert was gebleven, zouden we voor vernieuwing moeten kiezen', zei hij.

Vande Lanotte maakte duidelijk dat de sp.a een goede beurt wil maken bij de jongeren. Na het gratis woon-werkverkeer is het schoolvervoer aan de orde. Vande Lanotte maakte bekend dat hij vrijdag, een van zijn laatste dagen als minister van Begroting en van Overheidsbedrijven, met de NMBS een akkoord heeft gesloten om vanaf 1 februari de prijs van het treinabonnement voor studenten (+18 jaar) met 40 procent te verminderen. Hij noemde dat de eerste stap naar gratis studentenabonnementen en gratis leerlingenvervoer.

Vande Lanotte zei dat de sp.a-politici, zoals die van andere partijen, de wereld te veel vanuit hun eigen generatie zien. Daar moet verandering in komen. 'In het nieuwe verhaal dat we schrijven, zullen we niet alleen over onze eigen problemen nadenken, maar ook over de toekomst van de komende generaties en zullen we de jongerencultuur ernstig nemen', beloofde Vande Lanotte.

Om de vernieuwing waar te maken, heeft de sp.a véél jong volk nodig, zei hij. Hij maakte bekend dat hij zes leden van Animo, de socialistische jongerenbeweging, als vertegenwoordigers van de jonge garde heeft samengebracht in een jongerenkabinet. Ze symboliseren de vernieuwing die de partij nastreeft, zijn lid van het partijbureau en moeten erover waken dat de stem van de toekomst weerklinkt in de sp.a.

Vande Lanotte zei tot slot dat hij een hardnekkig en rusteloos voorzitter zal zijn van een partij die streeft naar meer gelijkheid, meer vrijheid en meer rechtvaardigheid.

Na het officiële gedeelte vierde de sp.a 'met een klein beetje weemoed en een dubbel gevoel' het afscheid van Steve Stevaert. De oud-voorzitter kreeg een fiets cadeau en hield de naar eigen zeggen kortste speech uit zijn loopbaan: 'Ik zie juliie allemaal waanzinnig graag, ook die van de vakbond, en dat zal altijd zo blijven.' MD

24009231

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud