Sp.a pleit voor nieuw sociaal model

De socialisten moeten in de volgende regering werken aan een nieuw sociaal model. Dat zegt sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte. Zo moet het socialezekerheidsmodel worden verbeterd en dienen alle jongeren aan het werk te worden gezet.

(belga) Vande Lanotte trok aan de vooravond van 1 mei naar Lommel voor zijn 1 mei-toespraak. Zijn speech werd voorafgegaan door een bedrijfsbezoek aan BioEnergy, dat aardappelschillen van Farm Frites onder meer verwerkt tot groene stroom, zuiver water en biomeststoffen. De onderneming staat model voor de ecologische weg die de Vlaamse socialisten inslaan. 'In ons nieuw sociaal model zal elke socialist ook een ecologist zijn', luidde het.

Dat nieuw sociaal model is na een tijdperk van sanering en de strijd voor het behoud van sociale rechten noodzakelijk, meent de partijvoorzitter. Zo moet er volgens hem gewerkt worden aan full employment voor jongeren. Dat betekent onder meer dat afstuderende jongeren overal in het land meteen - en niet zoals nu na 3 maanden - intensief begeleid worden. Dat gebeurt in 13 Vlaamse gemeenten nu al met groot succes - de jeugdwerkloosheid halveerde er op 1 jaar tijd - en moet overal in het land opvolging krijgen. 'We willen niet wachten op wachtuikeringen', klonk het.

Daarnaast wil de sp.a wergevers die discrimineren zonder uitzondering streng aanpakken. In een nieuw sociaal model past ook een betere sociale zekerheid, meent Vande Lanotte. 'Onze sociale zekerheid is goed, maar kan beter. Onze pensioenen zijn niet de hoogste, de ziekteverzekering staat onder druk, invaliden hebben het niet makkelijk, ...'. Ook hier is dus nog werk aan de winkel, was de sp.a-boodschap.

De partijvoorzitter herhaalde dat zijn partij voortaan ook internationaler zal denken en meer aandacht gaat besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Daarom lanceerde de sp.a vorige week ook het voorstel van een wereldziekenfonds, dat met geld van het westen de gezondheidsnoden van arme landen financiert.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud