Advertentie

Sp.a pleit voor samenvallende verkiezingen

Caroline Gennez (foto Belga) ©BELGA

De sp.a wil dat er op 7 juni niet alleen regionale en Europese verkiezingen, maar ook federale verkiezingen worden georganiseerd.

(belga) - Volgens sp.a-voorzitster Caroline Gennez en Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven bakt de regering Van Rompuy er op federaal niveau niets van en is er daarom nood aan een nieuwe federale regering. Als het van de sp.a afhangt, komt er bovendien ook op federaal niveau een legislatuurparlement met een termijn van vijf jaar.

Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven gaf woensdag een ruime bloemlezing van zaken waarin de federale regering volgens sp.a faalt, gaande van de begroting tot de aanpak van de bankencrisis en het asielbeleid. "We zijn nu 675 dagen na de verkiezingen van 10 juni 2007. In die tijd is er heel weinig gebeurd", aldus Vanvelthoven. Ook de voorbije 100 dagen onder leiding van premier Herman Van Rompuy brachten volgens Vanvelthoven geen beterschap. "Deze regering raakt het alleen maar over één ding eens en dat is wanneer er iets moet uitgesteld worden", aldus Vanvelthoven.

Voorzitster Gennez vatte de prestaties van de federale regering in drie woorden samen: "onwil, onkunde en onverantwoordelijkheid". "Dit land zit in een stand-still en dat op een moment dat we de ergste economische crisis meemaken sinds de jaren '30", aldus Gennez.

'Nieuwe start'

Zij pleit met haar partij daarom voor samenvallende verkiezingen op 7 juni. Gennez richt haar oproep aan de regering Van Rompuy: "Gun het land en zijn bevolking echt een nieuwe start. Zowel communautair en in het belang van onze instellingen als socio-economisch en in het belang van onze mensen is dat nodig. Gun dit land een federale regering met een maatschappelijk project. Geen zootje ongeregeld dat met haken en ogen aan mekaar hangt", luidt het. "Moest ik premier zijn, ik zou het gezond verstand laten spreken en ermee stoppen", zegt Gennez.

Samenvallende verkiezingen bieden volgens Gennez verschillende voordelen. Veel mensen zijn het beu om de haverklap naar de stembus te moeten trekken, zijn "politiek moe" en zijn "het vertrouwen in de politiek" kwijt. Samenvallende verkiezingen verhogen de transparantie voor de kiezers en kunnen volgens Gennez ook zorgen voor een langere periode van politieke stabiliteit.

Daarom pleit sp.a ook voor een legislatuurparlement op federaal niveau met een termijn van vijf jaar, naar het voorbeeld van de gewestregeringen in ons land. Dat betekent concreet dat het parlement niet ontbonden kan worden voordat de legislatuur voorbij is. Geen vervroegde verkiezingen dus. De regering kan enkel vallen indien het parlement een nieuwe regering benoemt.

Drogreden

Dat de CD&V na de klinkende verkiezingsoverwinning van juni 2007 niet happig zal zijn op vervroegde verkiezingen, ontlokt bij Gennez een vinnige repliek: "De slogan van de meeste CD&V'ers op federaal niveau lijkt 'eerst mijn job en dan de uwe'. Het is economische crisis. Die redenering zou moeten omgekeerd zijn en de focus zou moeten liggen op de jobs van de mensen. De houding van CD&V is onverantwoordelijk", aldus Gennez.

De kritiek dat er geen grondwettelijke federale verkiezingen kunnen georganiseerd worden zonder de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde wimpelt Gennez af als een "drogreden". "BHV lukt blijkt toch nooit in het aanschijn van welke verkiezing dan ook. Organiseer dan verkiezingen als breekijzer voor de splitsing", stelt de sp.a-voorzitster. Ook de afhandeling van het Fortis-dossier mag volgens de sp.a geen reden zijn om geen verkiezingen te organiseren. "Er zijn altijd dossiers van hoger belang. Men weigert naar de kiezer te gaan omdat er belangrijker dingen zouden zijn, maar die zaken worden dan niet aangepakt. Dat is Delvaux. Dat is surrealisme", dixit Gennez. Volgens Vanvelthoven kan een regering in lopende zaken ook perfect dringende zaken zoals het Fortis-dossier afhandelen.

Op de vraag of sp.a al kandidaten heeft voor eventuele federale verkiezingen. "Wees gerust. We gaan onze lijsten sterk genoeg kunnen maken", aldus Gennez. Vanvelthoven klapte uit de biecht dat er enkele maanden geleden in Limburg bijvoorbeeld al gewerkt werd aan een lijst voor zowel de Vlaamse als voor eventuele federale verkiezingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud