Advertentie

Sp.a verliest maar klopt de peilingen

©BELGA

De Vlaamse socialisten verliezen de verkiezingen. Met ruim 98 procent van de stemmen geteld, klokken ze af op 15,3 procent. Dat is 4,4 procentpunt minder dan in 2004, maar beter dan de rampzalige peilingen.

(tijd) - Voor de Vlaamse socialisten was er bij deze verkiezingen maar één opdracht: de schade beperken. De peilingen wezen op een afstraffing, sommigen suggereerden een score van 13 procent.

Maar sp.a deed beter dan verwacht met 15,3 procent. Dat is 4,4 procentpunt minder dan bij de vorige Vlaamse verkiezingen in 2004, toen de sp.a in kartel met Spirit opkwam. Dat resultaat is ook slechter dan de 16,3 procent van de vorige (federale) verkiezingen in 2007, maar beter dan de peilingen. Het verlies is ook geringer dan dat van Open VLD. De socialistische partij blijft de vierde grootste fractie in het Vlaams Parlement met 19 zetels, een verlies van 3.

De vraag is of de sp.a in een regering zal stappen. Een Vlaamse oppositiekuur is niet helemaal uit te sluiten. Erik De Bruyn van sp.a-rood riep de partijtop alvast op om niet in een regering te stappen. Maar voorzitster Caroline Gennez liet nog niet in haar kaarten kijken. 'Wij zijn niet aan zet', verklaarde ze. Uittredend sp.a-minister Frank Vandenbroucke scoorde goed in Vlaams Brabant en is ondanks het verlies voorstander van regeringsdeelname.

PBL

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud