Sp.a wil dat overheid NMBS-schulden overneemt

(tijd) - De aanduiding van een nieuwe gedelegeerd bestuurder van de NMBS zorgde woensdag voor verwarring in de federale regeringstop. Na een dag van getouwtrek klonk het dat nieuwe kandidaten voor die functie zich nog altijd kunnen melden. De Vlaamse socialisten pleiten voor een overname van de schulden van de spoorwegen door de overheid, zij het niet in deze legislatuur.

De sp.a is de eerste regeringspartij die wil ingaan op de vraag van NMBS-baas Schouppe om de historische schuldenlast van de spoorwegen over te nemen. Dat staat in een strategische nota 'Groot Onderhoud' die woensdag werd voorgesteld. Een Europese richtlijn pleitte elf jaar geleden al voor een dergelijke ingreep. De meeste van onze buurlanden gingen erop in, de Belgische overheid niet wegens de slechte budgettaire situatie.

'De financiële toestand van het land is nu sterk verbeterd, zegt de federale minister van begroting, Johan vande Lanotte (sp.a). 'Daarom moet de overheid de schuld van de NMBS overnemen.' Einde 2001 was de financiële schuldenlast van de NMBS opgelopen tot 4,48 miljard euro, Vande Lanotte schat dat hij in 2005 zal aangroeien tot 7,3 miljard euro. In ruil voor de schuldenovername zal de NMBS een kwalitatief degelijk openbaar vervoer moeten aanbieden en de spoortarieven halveren.

Of dat nog altijd onder de leiding van Etienne Schouppe zal gebeuren, is onduidelijk. Woensdag legde federaal minister van Verkeer, Isabelle Durant (Ecolo), op het kernkabinet een lijstje voor met 45 kandidaten voor de nieuwe raad van bestuur van de NMBS. Vier daarvan dingen ook mee voor de plaats van gedelegeerd bestuurder, de huidige functie van Schouppe, die ook kandidaat is. Vooral de socialisten vonden die groep van vier een magere basis om te beslissen.

Johan vande Lanotte maakte er geen geheim van dat in dat geval Schouppe best zichzelf opvolgt. De tegenkandidaat van Durant, ex-Belgacom-topmanager Alain Deneef, wekte bij de overige regeringspartners weinig enthousiasme op. PS en sp.a drongen daarom aan op een nieuwe oproep voor die functie. Durant wilde daar enkel op ingaan, als ondubbelzinnig vastgesteld werd dat tussen de vier geen geschikte kandidaat te vinden is.

In de vooravond liet het kabinet van premier Guy Verhofstadt horen dat de regering toch op zoek gaat naar bijkomende kandidaten. Die worden door een extern bureau geëvalueerd. De nieuwe kandidaten en het bureau mogen wel geen tijd verliezen. Want op 25 april vervalt het mandaat van de huidige raad van bestuur en moeten de tien opvolgers benoemd zijn, anders dreigt de NMBS onbestuurbaar te worden. De regering besliste ook dat een headhunter op zoek moet naar een nieuwe gedelegeerd bestuurder voor de verlieslatende NMBS-dochter ABX.

De sociale vrede blijft voorlopig bewaard bij de NMBS. Dinsdagnacht bereikten Schouppe en de vakbonden een voorakkoord over een overgangs-CAO voor één jaar. Die bevat een loonsverhoging van 1 procent vanaf 1 december. Ook het vakantiegeld gaat omhoog en zaterdag- en nachtwerk wordt beter vergoed. Schouppe schat de budgettaire impact op 25 miljoen euro. Het voorstel wordt morgen door de raad van bestuur besproken.

GUM/IB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud