sp.a wil staatsveiligheid bij politie onderbrengen

(belga) - Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte vindt dat de staatsveiligheid niet meer als aparte dienst kan blijven bestaan. De inlichtingendienst moet een onderdeel worden van de politiediensten. Dat zegt hij maandag naar aanleiding van de affaire-Erdal.

Vande Lanotte vraagt evenwel niet dat de staatsveiligheid wordt opgedoekt. De dienst levert goed werk op het vlak van mensenhandel, moslimfundamentalisme of de strijd tegen terrorisme. Dat moet zo blijven.

De taken beperken zich de laatste jaren echter steeds meer tot het opsporen van criminele activiteiten en die informatie moet toch worden doorgestuurd naar de politie. Militaire of politieke spionage doet de staatsveiligheid niet meer. 'De huidige organisatie is uit de tijd. De taken van de dienst moeten binnen een structuur worden uitgevoerd'. Volgens de sp.a-voorzitter moet de inlichtingendienst bij de politie worden ondergebracht. Dat vermijdt ook concurrentie tussen de veiligheidsdiensten.

Vande Lanotte wees er maandag nog op dat het eigenlijk niet om een nieuw partijstandpunt gaat. De Vlaamse socialisten hielden begin de jaren negentig al een gelijkaardig pleidooi, zei hij.

24775572

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect