SpamSquad.be nieuw wapen in strijd tegen spam

Spam is meer dan een plaag. Het gaat om een business met vaak een frauduleus en crimineel karakter. Dat zei minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) donderdag naar aanleiding van de lancering van @link [popup, http://www.SpamSquad.be]SpamSquad.be @endlink. Deze nieuwe website moet de surfer informeren en wapenen tegen de gevaren van ongewenste mail.

(belga) Spam of ongewenste mail is een bron van dagelijkse ergernis voor elke internetgebruiker. Uit een enquête door de federale overheidsdienst (FOD) Economie bleek dat 60 procent (pct) van de internetgebruikers spam ontving in de laatste drie maanden voor het onderzoek. Beveiligingsfirma's stellen dat 50 tot 80 pct van het e-mailverkeer bestaat uit spam. "Ook ik erger me er dagelijks aan", aldus minister Verwilghen.

Het is meer dan louter een plaag. Vaak zit er een frauduleus en crimineel karakter aan vast. Mensen worden opgelicht. Kredietkaartnummers en paswoorden worden ontfutseld. Of de spam bevat virussen en wormen. De economische schade is enorm. De wereldwijde kost in 2005 wordt geraamd op 39 miljard euro. Afzonderlijke cijfers voor België zijn er niet. Ons land komt niet voor in de top twaalf van landen van waaruit het meeste spam wordt verstuurd. Het zijn de VS, China en Frankrijk die dat lijstje aanvoeren.

De strijd tegen spam is dus actueel en de FOD Economie houdt er zich mee bezig. Als er een crimineel aspect aan zit (pedofilie, oplichting, ...) bemoeit ook de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie zich er mee.

Om de internetgebruiker te informeren en te wapenen tegen de gevaren van spam, is er nu ook een nieuwe portaalsite: www.SpamSquad.be. De site is een initiatief van de gelijknamige denktank. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de FOD Economie en andere overheidsinstanties (privacycommissie, FCCU) en de private sector (onder meer beroepsorganisaties als het Interactive Advertising Bureau).

Bezoekers van www.SpamSquad.be worden geïnformeerd over spam. Er zijn enkele vuistregels om je ertegen beschermen: laat nooit zomaar je elektronisch postadres achter, beantwoord geen verdachte mails, beveilig je computer en camoufleer je e-mailadres door bijvoorbeeld 'at' te schrijven in plaats van het apenstaartje te gebruiken. De site geeft ook uitleg over wat de wet zegt over spam en waar je terecht kunt met klachten.

Minister Verwilghen noemt de nieuwe portaalsite een belangrijk signaal. "De site detecteert niet alleen problemen, maar biedt voor het eerst oplossingen aan", dixit de minister.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud