Spontane staking bij busbouwer Van Hool

(belga) - Bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt zijn de arbeiders in de loop van donderdagnamiddag spontaan in staking gegaan. Volgens het ACV is de actie een gevolg van provocaties van de directie in aanloop naar de stakingsactie van vrijdag.

Bij Van Hool werken zo'n 3.500 arbeiders en 500 bedienden. De bedienden werken donderdag nog wel, maar de arbeiders hebben om 14 uur het bedrijf verlaten, aldus Luk De Bock, secretaris van ACV-metaal.

Op dat moment was de ochtendploeg klaar met zijn werk. De namiddagploeg, die normaal tot 16 uur moest werken, heeft evenwel voor het einde van de shift het werk neergelegd. Ook de avondploeg en de (beperkte) nachtploeg bij Van Hool gaan niet aan het werk, aldus De Bock.

Volgens het ACV geraakten de gemoederen in het bedrijf verhit nadat de directie berichtenborden van de vakbonden overplakte met een oproep aan werkwilligen om vrijdag op een centrale plaats te verzamelen en daarna in groep de stakersposten te doorbreken.

Vrijdag wordt er bij Van Hool door niemand gewerkt, aldus het ACV. De hele Mechelse staalsector zal volgens de vakbond plat liggen. Het gaat om bedrijven als Baltimore (Heist-op-den-Berg), Continental Teves (Mechelen), Corus Aluminium (Duffel), Crosby Europe (Putte), Greif Belgium (Lier), Inofer (Mechelen), Pauwels Trafo (Mechelen) en Xeikon (Lier).

24073654

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud