Spontane staking verstoort treinverkeer in Gent

©Lieven Van Assche

De treinbestuurders die in het station Gent-Sint-Pieters woensdagnamiddag spontaan het werk neerlegden, hebben hun actie beëindigd. De treinbestuurder met avonddienst hervatten het werk, maar de stakers uit de namiddagploeg zullen hun dienst niet afmaken. Het treinverkeer zal zich na de avondspits normaliseren, verwacht Infrabel.

(belga) - De treinbestuurders legden het werk neer wegens extra werkdruk door de nieuwe dienstregeling en ontevredenheid over de bijhorende uurroosters. "De NMBS heeft beloofd tegen vrijdag de nieuwe uurroosters van de treinbestuurders te verspreiden. De treinbestuurders zijn daarom bereid om de actie op te schorten", aldus Jozef Cnudde van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
De NMBS betreurt de spontane staking. "Door de acties hebben we 19 treinen moeten afschaffen en is de avondspits grondig verstoord", zegt woordvoerder Geert Dierickx. "Door snel overleg is er wel een akkoord gekomen met de vakbonden. Er was vooral ontevredenheid over het niet kunnen opnemen van vakantiedagen in de eindejaarsperiode, na de gewijzigde uurroosters door de nieuwe dienstregeling. Een structurele oplossing voor het personeelstekort komt er pas als de 100 nieuwe treinbestuurders hun opleiding beëindigd hebben."
De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) noemt de staking onaanvaardbaar. "Duizenden nietsvermoedende reizigers zijn terug de dupe van een intern sociaal NMBS-conflict en moeten vanavond  proberen thuis te geraken. Dat deze spontane staking in de avondspits valt, net na de invoering van de nieuwe dienstregeling die voor veel reizigers ook al voor ongemakken zorgt, maakt het onbegrip van de reizigers nog groter", aldus Kees Smilde van de BTTB.
Het treinverkeer zal zich geleidelijk aan normaliseren en de hinder moet na de avondspits beperkt blijven, zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud