Spooracties zorgen voor flink wat hinder

©Photo News

De actie vandaag/zaterdag van de kleine, onafhankelijke spoorbond OVS heeft vooral een impact op het spoorverkeer in Vlaanderen en Brussel. Daar rijdt globaal slechts één trein op twee. In Wallonië is de actie minder voelbaar, al zijn er op enkele lijnen, bijvoorbeeld Brussel-Charlerloi, ook beduidend minder treinen.

(belga) - In het zuiden van het land zijn er nagenoeg overal vertragingen van een 20-tal minuten. De vakbond OVS staakt tegen de hoge werkdruk bij de NMBS.
Infrabel, de beheerder van het spoornet in ons land, noteerde zaterdagochtend om 9 uur de meeste problemen op de lijnen Brussel-Antwerpen, Brussel-Kust en Leuven-Luik. Tussen Brussel en Antwerpen rijdt ongeveer een kwart van de treinen, op de andere twee lijnen de helft. Ook op de lijn Brussel-Dendermonde reed zaterdagochtend de helft van de treinen. Andere grote lijnen die door de actie werden getroffen: Kortrijk-Antwerpen via Gent (90 pct rijdt), Kortrijk-Denderleeuw (75 pct) en Leuven-Hasselt (75 pct). "Globaal is dat dus ongeveer één trein op twee die rijdt. Vertragingen zijn gezien het sterk verminderde aanbod moeilijk te meten", aldus een woordvoerster van Infrabel.


In Wallonië zijn er zaterdagochtend de meeste problemen op de lijn Brussel-Charleroi, waar 60 procent van de treinen rijdt. Op de lijn Brussel-Doornik-Bergen is dat 75 pct. Op de lijn Brussel-Namen verloopt het treinverkeer nagenoeg normaal.
OVS-voorzitter Luc Pauwels spreekt zaterdag van een succes. Volgens hem "minimaliseert" de directie de gevolgen. "Als ik zie hoeveel mensen aan de staking deelnemen, is één trein op twee in Vlaanderen waarschijnlijk te optimistisch".


De actie zal zaterdag een hele dag duren. De OVS wil vooral dat de NMBS meer treinbestuurders in dienst neemt. Het nijpend personeelstekort leidt nu al tot een hoge werkdruk en stress en met de nieuwe dienstregeling riskeert dat nog te verergeren. Verder eist de vakbond, die vooral treinbestuurders en -begeleiders vertegenwoordigt, een opwaardering van het beroep van treinbestuurder en dus meer loon.
Als er de volgende dagen geen overleg komt met de directie, wil de OVS bovendien nog meer actie voeren, meer bepaald op de zaterdagen 15, 22 en 29 december en vanaf 14 uur op kerst- en oudejaarsavond. Voorlopig zijn geen nieuwe afspraken gepland met de NMBS, aldus Pauwels.

Foto Photonews

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud