Spoorbond OVS staakt zaterdag opnieuw

©Photo News

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) gaat zaterdag opnieuw staken omdat de NMBS niet wil beloven dat er een loonsverhoging komt. Dat vernam Belga donderdag van voorzitter Luc Pauwels. De eerste staking van de OVS op zaterdag 8 december veroorzaakte heel wat hinder.

(belga) - De OVS pleegde donderdag overleg met de NMBS en dat gesprek verliep heel goed, aldus Pauwels. "De directie wil echter niet op papier zetten dat er een loonsverhoging komt, terwijl wij enkel een belofte op papier willen zien, en geen precieze bedragen of een timing. De directie zegt echter dat ze daarover alleen met de twee erkende vakbonden kan onderhandelen. Onze achterban heeft duidelijk gemaakt dat dat niet meer kan. We staken zaterdag dus opnieuw."

Over andere punten is Pauwels wel bijzonder tevreden. "Onze eerste staking heeft haar effect niet gemist. De directie beloofde dat ze ervoor zal zorgen dat er geen tekort ontstaat aan machinisten. Zo worden er in 2008 350 treinbestuurders en 150 rangeermachinisten aangeworven. In 2007 waren dat er in totaal 483. In juli 2008 zullen er 100 machinisten meer in dienst zijn dan een jaar voordien."

Ook over de invoering van nieuwe dienstregelingen was er vooruitgang. Nu gebeurt die vaak op het laatste moment. "De directie heeft beloofd dat ze voortaan strikte deadlines zal hanteren voor de invoering van nieuwe uurroosters en dienstregelingen. Daardoor zal er telkens voldoende ruimte en tijd zijn voor overleg." Ook het feit dat er op 24 en 31 december minder gereden wordt en zoveel mogelijk door vrijwilligers, viel in goede aarde.

Hoewel de OVS bekend staat als een kleine vakbond, die weliswaar heel wat treinbestuurders en -begeleiders onder zijn leden telt, veroorzaakte zijn staking op 8 december veel hinder. Zo reed in Vlaanderen en Brussel de helft van de treinen niet. In Wallonië waren de gevolgen kleiner.
De OVS plant nog meer acties op 22 en 29 december en wil ook nog steeds een 24 urenstaking vanaf 14 uur op kerst- en oudejaarsavond.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud