'Spoorveiligheid vergt komende 3 jaar 175 miljoen'

NMBS Buizingen spoor veiligheid Belga ©BELGA

De veiligheidsmaatregelen op het Belgische spoor, die dinsdag op een persconferentie worden aangekondigd door minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte en de gedelegeerd bestuurders van de NMBS en Infrabel, vertegenwoordigen een budget van 175 miljoen euro over drie jaar.

(belga) - Dat schrijft La Libre Belgique dinsdag.

In totaal wordt er 163,7 miljoen euro uitgetrokken tussen 2010 en 2012. Er gaat 104,3 miljoen euro naar de installatie van de systemen ETCS (European Train Control System) en TBLS1+ op de conventionele lijnen. De overige 59,4 miljoen euro gaat naar de uitrusting van het rijdende materieel.

Het is niet zeker dat heel het netwerk en alle treinen met het Europees veiligheidssysteem zullen worden uitgerust na die drie jaar. In afwachting gaat de NMBS dit jaar alle treinen uitrusten met het hulpsysteem bij het rijden Memor. Alleen het materieel dat niet gedeklasseerd wordt, krijgt dat systeem.

De NMBS gaat ook GSM-R, het eigen numerieke transmissiesysteem via mobiele telefoon, tot heel het Belgische spoornet veralgemenen. Voor die werken is tussen 2010 en 2012 een enveloppe van 11,5 miljoen euro voorzien.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud