Sportplezier en politiek steekspel op 26e editie Gordel

Dit jaar hebben 70.319 mensen deelgenomen aan de Gordel. Dat is een derde minder dan de 102.000 van vorig jaar. Voor de Burgemeesters van Halle-Vilvoorde en minister Bourgeois was het een gelegenheid om te ijveren voor splitsing.

(belga) Carla Galle van BLOSO weet de daling zondagavond aan het feit dat het weer dit jaar zoveel slechter was en dit zowel in augustus, de maand die belangrijk is voor de voorinschrijvingen, als op de Gordeldag zelf. De zon scheen zondag niet en regelmatig viel er wel ergens een plensbui.

In het aanbod van wandelingen en fietstochten was de eerste Witse-fietstocht de blikvanger dit jaar, met 5.643 deelnemers.

Ook dit jaar -een verkiezingsjaar- kreeg de Gordel weer te maken met heel wat pesterijen in de vorm van spijkers tot zelfs boomstammen op het wegdek en verkeerd gehangen wegwijzers. En dit zowel in Sint-Genesius-Rode, Kraainem als in Sint-Pieters-Leeuw. Volgens Galle zou de politie spijkerstrooiers op het spoor zijn.

Ook opvallend dit jaar was het grote aantal fietsen dat een defect opliep. De Gordel verliep anderzijds wel veilig. Het Rode Kruis moest 419 mensen verzorgen voor lichte verwondingen. Tweeëndertig mensen werden naar het ziekenhuis gevoerd, niemand evenwel voor ernstige verwondingen

Burgemeesters Halle-Vilvoorde ijveren voor splitsing

In het kader van de Gordel is zondag rond 09.00 uur een groep van een tiental personen, waaronder enkele burgemeesters van Halle-Vilvoorde, in Overijse vertrokken voor een fietstocht naar Dilbeek om hun eis voor de splitsing van het kies- en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde nog eens onder de aandacht te brengen.

Onder hen bevinden zich de burgemeesters Michel Doomst (Gooik) en Vic Laureys (Hoeilaart). Dirk Brankaer (Overijse) was bij de start aanwezig. Ook Luc Deconinck van het Halle-Vilvoorde-Komitee fietst mee. Allen dragen een t-shirt met daarop de eis tot splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Ook Vlaams minister Geert Bourgeois heeft zondagmorgen samen met enkele burgemeesters van Halle-Vilvoorde een tijdlang meegereden met de groep fietsers die op de Gordel ijverden voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Bourgeois was er van bij de start bij, maar volgde na verloop van tijd een eigen parcours. Hij is immers van plan de 100 km lange Gordelklassieker rond Brussel te rijden.

Minder sabotage-acties dan vroeger

Volgens Bloso-organisator Luk Peirlinck zijn er dit jaar in de marge van de Gordel veel minder sabotage-acties gepleegd dan de vorige jaren. Hij heeft enkel weet van twee feiten. In de Sint-Michielsdreef in Sint-Genesius-Rode werden spijkers op de weg gegooid en grote houten blokken als versperring opgeworpen. In Diegem werden enkele wegwijzers verhangen.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud