Staat vangt 78 miljoen voor deeltje van luchthaven

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) heeft de verkoop afgerond van 5 procent van Brussels Airport Company (BAC), de uitbater van de nationale luchthaven. De Australische groep Macquarie betaalde daarvoor 78,3 miljoen euro en heeft nu driekwart van de aandelen.

(tijd) -De FPIM is volledig in handen van de overheid. Het geld van de verkoop kan worden gebruikt om de overheidsschuld af te bouwen.

De overheid behoudt na de verkoop aan Macquarie een blokkeringsminderheid van 25 procent plus één aandeel.

@premium

De prijs die de FPIM vangt voor BAC is volgens insiders beter dan verwacht. Per aandeel en in euro ligt hij 50 procent hoger dan in 2004 toen Macquarie al 70 procent kocht. Hij is gebaseerd op een waardering van BAC op 1,6 miljard, zoals in juni geraamd. Maar intussen keerde Brussels Airport 333 miljoen euro uit aan de aandeelhouders.

@endpremium

De goede prijs weerspiegelt de stijgende financiële en commerciële prestaties van de luchthaven. Het aantal passagiers steeg in september met 8,2 procent tot 1,76 miljoen. Dat is vooral te danken aan de forse toename (9,1%) van het aanbod naar de VS en India. Over de eerste negen maanden steeg het aantal klanten met 5,1 procent naar 13,62 miljoen. Op jaarbasis zit de nationale luchthaven in Zaventem daarmee boven de gemiddelde groei in Europa. Het is de eerste keer sinds de aanslagen van 11 september 2001 dat Brussels Airport, het vroegere BIAC, het over langere termijn beter doet dan de gemiddelde concurrent.

PBL/GUM

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud