Advertentie

Staat verliest tot vijf jaar KI-Inkomsten

Het kadastraal inkomen bij een eerste verhuring van een gebouw in België wordt steeds later berekend en bekendgemaakt. Het probleem is bijzonder schrijnend in de Brusselse wijken Schuman, Louisa, Noord en Kruidtuin. In deze kantoorwijken is de gemiddelde termijn om het kadastraal inkomen vast te stellen 37 maanden. In Wallonië is dat 23 maanden en in Vlaanderen 6 maanden. Door de traagheid van de administratie verliest de overheid in Brussel miljoenen euro's.

(tijd) De fiscale administratie in Brussel is, zeker voor het kadaster, zwaar onderbezet. In combinatie met de steeds complexere dossiers en de totaal achterhaalde berekeningsmethode leidt dat tot een steeds grotere achterstand. Er zijn steeds meer bedrijven die een of meerdere jaren geen kadastraal inkomen moeten betalen omdat de inkohiering verjaard is.

Niet alleen het bepalen en het meedelen van het kadastraal inkomen (KI) laat lang op zich wachten. Een eigenaar heeft twee maanden om het KI te betwisten. Bij betwisting is er in België geen verplichte termijn waarbinnen de fiscale administratie een antwoord moet sturen. In Brussel gedraagt de gemiddelde antwoordtijd op die betwiste KI's 24 maanden. De eigenaar van het gebouw moet wel altijd het KI betalen, ook als hij het bedrag betwist. Als het bedrijf bij betwisting gelijk krijgt, betaalt de overheid een wettelijke intrest van 7 procent. Steeds vaker blijkt de eigenaar gelijk te krijgen omdat er in de berekening aantoonbare fouten zijn gemaakt.

Door de omvang van de vastgoeddossiers gaat het om grote bedragen. De Kone Building in Evere werd voor de eerste maal verhuurd in mei 2001 en was belastbaar vanaf 1 januari 2002. De inkohiering kwam er pas in 2006. Door verjaring is in dit ene dossier 100.000 euro aan belastinginkomsten verloren gegaan. Volgens Bernadette Bouckaert van Alma Consulting Group, gespecialiseerd in de onroerende fiscaliteit voor bedrijven, is dat geen alleenstaand geval. Ook dit jaar dreigen een aantal dossiers te verjaren. In sommige dossiers kunnen de te betalen intresten oplopen tot 50.000 euro.

In alle andere landen van de EU geldt een verplichte antwoordtermijn (van meestal zes maanden). In Polen bedraagt de termijn twee maanden als het om een ingewikkeld dossier gaat. In Italië staat geen antwoord van de administratie binnen de zes maanden gelijk met een akkoord.

PLU

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud