Staatsveiligheid mag valse firma's oprichten

Als de federale regering haar zin krijgt, mogen agenten van de Staatsveiligheid en van de militaire inlichtingendienst ADIV in het kader van hun opdracht straks ongestraft misdrijven begaan. Dat staat in het wetsontwerp dat minister van Defensie André Flahaut in de Senaatscommissie Justitie heeft bekendgemaakt.

Het voorstel van Flahaut stuit op heel wat kritiek - foto belga

(tijd) - De plannen van de regering stuiten op scherpe kritiek van de Orde van advocaten, de Liga voor de rechten van de mens, het Comité I, het college van procureurs-generaal en de Raad van State.

De Tijd kon het definitieve wetsontwerp al inkijken.

  • De geheime diensten zullen 'undercover rechtspersonen', zoals vzw's en bedrijven, mogen oprichten. Zo'n dekmantel krijgt de hoogste graad van geheimhouding. In tegenstelling tot de andere methodes mag dat voor onbepaalde duur.
  • Het college van procureurs-generaal waarschuwt dat zo'n methode 'met de grootste omzichtigheid' moet worden toegepast. 'Een machtiging voor onbepaalde duur is niet aangewezen.' En: 'Het is helemaal niet uitgesloten dat het fictieve bedrijf legale activiteiten ontwikkelt, winsten boekt of contracten sluit met bonafide burgers. Ook de Raad van State waarschuwt dat de politie voor zo'n 'front office'-methode wél gebonden is aan een tijdslimiet.
  • Banken en andere financiële instellingen riskeren sancties als ze niet antwoorden op ondervragingen door de inlichtingendiensten.
  • De nieuwe inlichtingenmethoden mogen geen enkel beroeps- of bronnengeheim, zoals dat van bedrijfsrevisoren, advocaten, artsen en journalisten, schaden. Dat geldt niet als er sprake is van een misdrijf of een 'ernstige bedreiging'.
  • Elke burger met een wettig belang kan de geheime diensten vragen of ze het doelwit zijn van een bijzondere methode. Als die burger al vijf jaar niet meer de aandacht trekt van de dienst, moet de dienst zich juridisch verantwoorden en zijn databanken herevalueren.
  • De inlichtingendiensten mogen inbreken in computers. Het college van procureurs vraagt dat ook de politie mag 'hacken'.
  • De federale minister van Binnenlandse Zaken verliest zijn zeggenschap over de Staatsveiligheid. Enkel Justitie is nog bevoegd.

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud