Staking stuurt Brussels openbaar vervoer in de war

(belga) - Een staking bij de Brusselse openbare vervoervoersmaatschappij MIVB heeft het openbaar vervoer in hoofdstad de hele dag grondig verstoord. Maandagavond reed volgens de MIVB gemiddeld één op de drie trams, bussen of metrostellen. Enkel de socialistische vakbond nam deel aan de actie.

Maandagavond reed 46 procent van de metro's, 32 procent van de trams en 29 procent van de bussen. Bij het speciaal vervoer (school- en bedrijfsvervoer) reed 65 procent. Dat brengt de totale capaciteit van de MIVB op 202 van de 624 diensten, goed voor 32 procent. Woordvoerster An Van Hamme van de MIVB verwacht niet dat de situatie nog veel zal veranderen.

Bij de start van de staking reed nog geen derde van het openbaar vervoer in de stad. Dat had onder meer te maken met stakingsposten die aan sommige stelplaatsen stonden. De socialistische bond had nochtans beloofd geen werkwilligen te blokkeren. Nadat afgevaardigden de stelplaatsen bezochten werden de blokkades opgeheven. De diensten van de MIVB bleven echter de hele dag schommelen tussen de helft en een derde van de capaciteit. Het gewone autoverkeer op de invalswegen verliep door de staking drukker dan normaal.

De socialistische vakbond ACOD liet twee weken geleden weten er op maandag 29 november gestaakt zou worden. De socialistische achterban stemde het akkoord dat de directie sloot met de liberale en christelijke vakbond weg. Ook ultiem overleg met de directie afgelopen woensdag leverde niets meer op. De socialisten willen nog altijd meer personeel, betere veiligheid en langere rittijden.

De liberale en de christelijke vakbond staakten maandag niet mee. Hun achterban keurde het sociaal akkoord met de directie wel goed. Daardoor trad het document wel in werking. De socialistische vakbondsafgevaardigde Alex Vonck zei maandag wel dat hij nog goede hoop heeft om nog bijkomende garanties in de wacht te slepen. Op 7 december staat er bij de ACOD een nieuwe algemene vergadering op het programma waarop de achterban beslist over verdere acties.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud