'Stakingsbereidheid blijft groot'

De stakingsbereidheid van de brandweer en het veiligheidspersoneel op Brussels Airport blijft groot. De vakbonden dreigen ermee desnoods de rest van de dag te blijven staken, als het sociaal conflict niet opgelost geraakt. Een eerste voorstel van de directie werd niet aanvaard.

(belga) Het sociale conflict, dat leidde tot de spontane staking die de luchthaven van Zaventem sinds vrijdagochtend lam legt, draait rond een probleem met het management en een loonprobleem, aldus vakbondsbronnen.

Het hoofd van de veiligheid wordt machtsmisbruik verweten. De vrouw zou overdreven sancties uitvaardigen en een blaam aanwrijven voor pietluttigheden, zo luidt het. Wanneer iemand twee keer een blaam krijgt, volgt onmiddellijk ontslag. Volgens de vakbonden voelt het personeel dat de directrice haar eigen personeel wantrouwt, wat de werksfeer niet bevordert.

De vakbonden vragen naar eigen zeggen ook al maanden meer maaltijdcheques. Nu krijgen ze er eentje per shift, die telkens twaalf uur duurt. De vraag is om er drie te krijgen per twee shifts, maar dat wordt voortdurend op de lange baan geschoven, zeggen de vakbonden.

Sinds vrijdagochtend zijn er onderhandelingen tussen vakbonden en directie. Daarbij zou ook Luc Van den Bossche, de voorzitter van de raad van bestuur van de luchthavenbeheerder, betrokken zijn. Een eerste voorstel van de directie werd niet aanvaard. Op dat voorstel wordt nu voortgebouwd, luidt het nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud