Steeds meer Belgen betalen energiefactuur niet

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) stelt ook in 2009 een sterke stijging vast van het aantal wanbetalers. De 74.474 dossiers van klanten die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen noch aan de commerciële leverancier noch aan de netwerkbeheerder, kunnen de OCMW's niet meer zelfstandig verwerken, klinkt het.

(belga) - De netbeheerders hebben in 2009 79.474 dossiers van wanbetalers doorgestuurd naar de OCMW's. Dat zijn er 11 procent meer dan in 2008, schrijven de kranten De Morgen, De Standaard en het Nieuwsblad.

Het is al het derde jaar op rij dat het aantal wanbetalers gestaag stijgt. In 2007 waren er nog 52.000 gezinnen die hun elektriciteit niet konden betalen.


Van de periode daarvoor zijn weinig cijfers voorhanden omdat de wanbetalers pas echt zichtbaar werden na de liberalisering van de energiemarkt.


Als klanten door hun commerciële energieleverancier worden geweigerd, neemt de netbeheerder het over. Die staat in voor hun energie, en moet ook voor de praktische afwikkeling van het dossier en de invordering van de achterstallige factuur zorgen. Tegelijkertijd proberen de lokale adviescommissies, waarin de klant samenzit met het OCMW en de netbeheerder om tot een bemiddelde oplossing te komen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud