Sterckx moet rust in VLD terugbrengen

(tijd) - Het VLD-partijbestuur heeft oud-voorzitter Dirk Sterckx gevraagd de kandidaat-voorzitters ertoe aan te zetten de voorzittersverkiezingen in de laatste week sereen en constructief aan te pakken. Sterckx zegt in een reactie het zo niet begrepen te hebben. Hij was er vooral niet over te spreken dat er 'blijkbaar al iemand rondgebeld heeft'.

Het partijbestuur van de VLD boog zich maandag lang over de voorzittersverkiezingen. Die ontaarden steeds meer in een openlijke afrekening met de partijtop. De insinuaties van Hugo Coveliers dat voorzittersverkiezingen niet eerlijk verlopen bij de VLD, en ook de uithalen van Jean-Marie Dedecker dat er sprake is van intimidaties, hebben veel kwaad bloed gezet. Dat bleek maandag op het partijbestuur.

Vanuit een gevoel van algemene verontwaardiging keurde het bestuur maandag de ontsporingen van de voorzittersverkiezingen in de eindsprint naar 4 december af. Even is overwogen een persmededeling in die zin de wereld in te sturen, maar daarvan is afgezien. Zo'n officieel communiqué zou de indruk kunnen versterken dat de partijtop zich met de verkiezing bemoeit, wat in de kaart van het tweespan Dedecker-Coveliers kan spelen.

De verkiezingscampagne van Jean-Marie Dedecker, met de steun van Hugo Coveliers, is immers een lange aanklacht tegen de almacht van het triumviraat Guy Verhofstadt, Patrick Dewael en Karel De Gucht. Wel wordt er een verslag van de vergadering opgemaakt.

Voorts is gewezen VLD-voorzitter Dirk Sterckx gevraagd alle kandidaat-voorzitters de boodschap over te brengen de verkiezingen in een serene en opbouwende sfeer te laten plaatsvinden. In een reactie maakte Sterckx zich maandag druk over het feit dat er opnieuw gelekt is uit de 'gesloten' vergadering van het partijbestuur. Hij wil niet gezegd hebben dat hij aangewezen is als boodschapper. 'Zo heb ik het niet begrepen', klinkt het.

Van de zes kandidaat-voorzitters was alleen de interim-voorzitter Bart Somers maandag aanwezig op het partijbestuur, maar hij verliet de vergadering toen het over de verkiezingen ging. Hugo Coveliers, noch Jean-Marie Dedecker was komen opdagen. 'Je verliest daar een pak tijd. Als je iets anders te doen hebt, doe je iets anders', liet Coveliers weten. Hij ontkende dat zijn afwezigheid en die van Dedecker te maken zou hebben met hun uithalen. 'Dan zouden we niet vaak naar het partijbestuur moeten gaan', stelt Coveliers.

WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud